Developed by

Rokotukset

Aikuisille ja lapsille suositellaan pääosin samoja rokotuksia.

Lapset sairastuvat tartuntatauteihin helpommin kuin aikuiset. Erityisesti lapset, jotka asuvat pitemmän aikaa ulkomailla, altistuvat tartuntataudeille. Ulkomailla asuva suomalainen lapsi on tekemisissä paikallisten lasten kanssa, jolloin hän saattaa saada näiltä aivokalvontulehdus-, tuberkuloosi- tai kurkkumätätartunnan. Hän saataa myös juoda paikallista vettä, jolloin vaarana on sairastua maksatulehdukseen tai lavantautiin.

Trooppisten tautien lisäksi lapsi altistuu matkalla ollessaan niille lastentaudeille, jotka ovat nykyään harvinaisia Suomessa, esim. tuhkarokolle, vihurirokolle ja sikotaudille. Tuhkarokko on näistä vaarallisin ja tartunta voi aiheuttaa vakavan sairauden rokottamattomalle lapselle. Ennen matkalle lähtöä on siis syytä tarkistaa, onko lapsi saanut kaikki tavalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset, ja ellei näin ole, harkita rokotusohjelman nopeuttamista.

Löydät tärkeimmät yksittäiset rokotukset viereisestä palkista. Artikkelit on tarkoitettu täydentämään lääkärin kanssa käytävää keskustelua. Voit ottaa rokotukset omassa terveyskeskuksessa, terveysasemalla tai rokotusasemalla. Kansanterveyslaitos tiedottaa juuri tällä hetkellä suositeltavista rokotuksista – voit kurkistaa heidän sivujaan osoitteessa http://www.ktl.fi/oppaita/matkailijan/index