Palovammat
By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute
Vaikka lasten palovammat ovatkin vähentyneet viimeisten 10-20 vuoden aikana, ne ovat edelleen tavallisia. Puolet palovammoista sattuu keittiössä, kun lapsen päälle kaatuu kuumaa vettä, kahvia tai ruokaa, tai kun lapsi polttaa itsensä keittolevyllä. Toinen suuri palovammojen aiheuttaja on avotuli. Palovammoja sattuu usein myös saunassa.
Sairaana: Oletko saanut palovamman? Käy osoitteessa www.sairaana.com/sairaudet/palovammat. Kyseessä ovat uudet kotisivut, jotka sisältävät hyviä neuvoja aikuisten sairauksien hoitoon.
Palovamman aikaansaamiseksi ei tarvita kovinkaan korkeaa lämpötilaa. +54 asteinen vesi aiheuttaa vakavan palovamman 30:ssä sekunnissa, ja +44 asteinenkin vesi voi aiheuttaa palovamman, mikäli lapsi on kosketuksissa veden kanssa pitemmän aikaa.
Palovammat jaetaan vakavuusasteisiin seuraavasti:
1. asteen palovamma, jossa vain ihon ylin kerros on palanut. Seurauksena on ihon punoitus ja kirvely. Hyvänä esimerkkinä on auringon polttama iho.
2. asteen palovamma ulottuu syvemmälle kudoksiin. Seurauksena on kova kipu, punoitus, rakkuloita ja ihon turvotus. Rakkulat ovat nesteentäyttämiä, ihonalaisia onkaloita, jotka aiheuttavat kuplimista iholla. Kuuma vesi, esim. kahvi tai tee, on 2. asteen palovamman tavallisin aiheuttaja.
3. asteen palovamma ulottuu ihon alle lihaksiin ja rasvakerroksiin. Rakkuloita ja punoitusta ei ole, mutta iholla on valkoinen tai ruskea rupikerros, joka peittää syvän haavan, ja iho on kuiva ja kova. Kipua ei tunnu, koska hermot ovat tuhoutuneet. Avotuli tai kiehuva neste on 3. asteen palovamman tavallisin aiheuttaja.
1. asteen palovamma ei aiheuta pysyviä vahinkoja. Parin päivän kirvelyn jälkeen iho on jälleen entisellään. 2. asteen palovamma paranee 2-3 viikossa riippuen palovamman laajuudesta ja syvyydestä. Lievä 2. asteen palovamma ei jätä arpea, mutta vakava 2.asteen palovamma jättää arven. 3. asteen palovamma ei parane, vaan se vaatii ihonsiirron. Ilman ihonsiirtoa haava umpeutuu jättäen jälkeensä pahan arpikerroksen.