Developed by

Palovammat

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Vaikka lasten palovammat ovatkin vähentyneet viimeisten 10-20 vuoden aikana, ne ovat edelleen tavallisia. Puolet palovammoista sattuu keittiössä, kun lapsen päälle kaatuu kuumaa vettä, kahvia tai ruokaa, tai kun lapsi polttaa itsensä keittolevyllä. Toinen suuri palovammojen aiheuttaja on avotuli. Palovammoja sattuu usein myös saunassa.

Sairaana:

Oletko saanut palovamman? Käy osoitteessa www.sairaana.com/sairaudet/palovammat. Kyseessä ovat uudet kotisivut, jotka sisältävät hyviä neuvoja aikuisten sairauksien hoitoon.


Palovamman aikaansaamiseksi ei tarvita kovinkaan korkeaa lämpötilaa. +54 asteinen vesi aiheuttaa vakavan palovamman 30:ssä sekunnissa, ja +44 asteinenkin vesi voi aiheuttaa palovamman, mikäli lapsi on kosketuksissa veden kanssa pitemmän aikaa.

Palovammat jaetaan vakavuusasteisiin seuraavasti:

1. asteen palovamma, jossa vain ihon ylin kerros on palanut. Seurauksena on ihon punoitus ja kirvely. Hyvänä esimerkkinä on auringon polttama iho.

2. asteen palovamma ulottuu syvemmälle kudoksiin. Seurauksena on kova kipu, punoitus, rakkuloita ja ihon turvotus. Rakkulat ovat nesteentäyttämiä, ihonalaisia onkaloita, jotka aiheuttavat kuplimista iholla. Kuuma vesi, esim. kahvi tai tee, on 2. asteen palovamman tavallisin aiheuttaja.

3. asteen palovamma ulottuu ihon alle lihaksiin ja rasvakerroksiin. Rakkuloita ja punoitusta ei ole, mutta iholla on valkoinen tai ruskea rupikerros, joka peittää syvän haavan, ja iho on kuiva ja kova. Kipua ei tunnu, koska hermot ovat tuhoutuneet. Avotuli tai kiehuva neste on 3. asteen palovamman tavallisin aiheuttaja.

1. asteen palovamma ei aiheuta pysyviä vahinkoja. Parin päivän kirvelyn jälkeen iho on jälleen entisellään. 2. asteen palovamma paranee 2-3 viikossa riippuen palovamman laajuudesta ja syvyydestä. Lievä 2. asteen palovamma ei jätä arpea, mutta vakava 2.asteen palovamma jättää arven. 3. asteen palovamma ei parane, vaan se vaatii ihonsiirron. Ilman ihonsiirtoa haava umpeutuu jättäen jälkeensä pahan arpikerroksen.

Kotihoito

Huuhtele aina palovammaa kylmällä vedellä vähintään tunnin ajan. Tunti ei välttämättä ole riittävän pitkä aika, vaan palanutta kohtaa on huuhdeltava kunnes kipu on poissa. On tavallista, että lapsi sanoo kivun loppuneen palaneen kohdan ollessa veden alla, mutta valittaa taas kipua heti kun huuhtelu lopetetaan.

Huuhtelua on jatkettava, kunnes kipu on kokonaan poissa. Jos kyseessä on käsi tai jalka, on helpointa laittaa palanut jäsen kylmällä vedellä täytettyyn astiaan. Muussa tapauksessa on parasta seistä suihkun alla tai asettaa kylmä kääre palaneeseen kohtaan. Mikäli palovamma on niin laaja tai syvä, että päätät viedä lapsen lääkäriin, palanut kohta on pidettävä kylmänä koko matkan ajan. Myös merivesi sopii tähän tarkoitukseen. Peitä palanut kohta siteellä huuhtelemisen jälkeen.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos palamisen jälkeisinä päivinä esiintyy punoitusta, kuumotusta, turvotusta ja arkuutta, se voi olla merkki tulehduksesta.

Jos et ole varma, onko lapsella jäykkäkouristusrokotus. Jos lapsesi on rokotettu rokotusohjelman mukaisesti, hän on saanut jäykkäkouristusrokotuksen. Jos lapsi on alle vuoden ikäinen, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Jäykkäkouristusrokotus on annettava 24 tunnin kuluessa tapaturman sattumisesta.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos palovamma on laaja, jos iholla on suuria rakkuloita tai jos iho on rikkoutunut. Toisin sanoen kaikissa 2. ja 3. asteen palovammatapauksissa. Jos lapsi on alle vuoden ikäinen.