Developed by

Yskä

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Kun keuhkoissa on limaa, keho alkaa luonnostaan yskiä saadakseen liman ulos. Yskänlääkettä ei yleensä tarvita. Lapsi nukkuu rauhallisemmin ja yskii vähemmän yöllä, kun vuoteen päänalustaa kohotetaan. Jos lapsella on yskää ja hengitysvaikeuksia, lääkäriin on otettava heti yhteyttä.

Sairaana:

Onko sinulla yskä? Käy osoitteessa www.sairaana.com/sairaudet/yska. Kyseessä ovat uudet kotisivut, jotka sisältävät hyviä neuvoja aikuisten sairauksien hoitoon.

Yskä suojaa ilmatiehyitä. Lapsen yskiessä keuhkoista poistuu limaa ja ne puhdistuvat. Siksi yskiminen on lapselle pelkästään hyväksi, eikä sitä yleensä ole syytä yrittää helpottaa yskänlääkkeillä. Yskä syntyy, kun ilmatiehyet ärtyvät jonkin sairauden, esim. flunssan, influenssan, keuhkoputkentulehduksen tai keuhkokuumeen takia, tai kun henkitorveen menee ruokaa. Yskä voi olla joko kuivaa ja vinkuvaa tai repivää, jolloin limaa yskitään tai jopa oksennetaan ulos.

Pitkään jatkuvan yskän syynä voi olla allergia, astma, hinkuyskä tai ahtauttava keuhkoputkentulehdus. Pitkittynyt yskä vaatii aina tutkimuksia.

Tartunta

Jos yskän syynä on jokin viruksen tai bakteerin aiheuttama tulehdustauti, tartunta voi levitä ympäristöön yskänkohtauksen välityksellä.

 

Päiväkoti:
Lapsi voi mennä päivähoitoon, kun lämpö on normaali ja kun hän voi leikkiä ja osallistua hoitopaikan toimintaan tarvitsematta erityishuomiota.

Kotihoito

Yskänlääke ei ole yleensä tarpeellista eikä sillä ole myöskään merkittävää vaikutusta. Höyryhengitys ja lämmin hunajamaito voivat lievittää yskää (hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaille). Myös päänalustan nostaminen helpottaa lapsen oloa. 

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos yskä jatkuu senkin jälkeen, kun flunssa on jo ohi. Jos lapsi yskii vihertävää tai kellertävää limaa, ja hänellä on kuumetta.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos lapsella on yskän lisäksi hengitysvaikeuksia.