Developed by

Tulirokko

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Tulirokon oireita ovat kova kurkkukipu, kuume, ihottuma ja mansikkakieli. Taudin voi saada vain kerran. Tulirokko alkaa yhtäkkiä korkealla kuumeella, viiltävällä kurkkukivulla ja pienipilkkuisella ihottumalla. Punainen ihottuma ilmaantuu ensin kasvoihin, josta se leviää muualle kehoon. Tulirokko voidaan hoitaa penisilliinillä. Jos lapsi on veltto ja haluton, lääkäriin on otettava heti yhteyttä.

Sairaana:

Oletko sairastunut? Vieraile uusilla kotisivuillamme: Sairaana.com

Neuvoja sairauksien hoitoon aikuisille.

Kova kurkkukipu johtuu streptokokki-bakteerista, joka aiheuttaa nielutulehduksen. Streptokokki-bakteeri muodostaa myös erityistä  myrkkyainetta, joka aiheuttaa ihottumaa. Koska kehossa muodostuu vasta-aineita, jotka tuhoavat myrkkyaineen, ihottuman voi saada vain kerran elinaikanaan, mutta nielutulehdukseen voi sairastua monta kertaa.

Nielutulehdus tulee kuin salama kirkkaalta taivaalta ja siihen liittyy viiltävä kurkkukipu, korkea kuume (39-40ºC), päänsärky ja yleinen huonovointisuus. Lapsi vaikuttaa hyvin sairaalta. Kaulalla tuntuu - aivan leuan alla useita turvonneita ja aristavia rauhasia. Nieluun katsottaessa nähdään turvonneet, kirkkaan punaiset nielurisat, joissa on harmaan valkoisia peitteitä.

Ihottuma alkaa kasvoista. Iho alkaa punoittaa lukuun ottamatta suun ympäristöä, joka on aivan valkea. Muutaman tunnin kuluttua ihottuma leviää kaulalle, rintaan, selkään ja raajoihin. Ihottuma näkyy parhaiten nivusissa, kyynärpäissä ja polvitaipeissa, ja se on räikeän punaista. Lähemmin tarkasteltaessa nähdään pieniä, leveitä ja punaisia pilkkuja, jotka voidaan helpommin tuntea kuin nähdä. Käsin kosketeltaessa ihottuma tuntuu ”kananlihalta”. Vajaan viikon kuluttua, kun lämpö alkaa olla normaali, iho hilseilee suurina hiutaleina.

Mansikkakieli on tulirokon tyyppillinen oire. Kirkkaan punaisessa kielessä on turvonneita näppyjä, ja sen pinta on mansikkamainen. Mansikkakieli ilmestyy noin 4 päivässä taudin alkamisesta.

Ennen vanhaan tulirokko oli vakava tauti, mutta nykyään se voidaan hoitaa. Erittäin harvinaisissa tapauksissa tulirokon jälkeen voi esiintyä munuaisvaurioita tai reumakuumetta.

Tartunta

Tulirokko tarttuu ilmasta syljen välityksellä, mutta myös lapsen koskettamien esineiden, esim. leikkikalujen ja ovenkahvojen välityksellä.

 

Päivähoitola:
Lapsi voidaan viedä päivähoitoon, kun hän on saanut penisilliiniä 2 päivää. Lapsen on oltava kuumeeton.

Kotihoito

Jos lapsi ei halua syödä kipeän kurkun vuoksi, häntä ei pidä pakottaa syömään. Kylmät ja lämpimät juomat voivat lievittää kipua. Vuoteen pääpuolen kohottaminen 15-20 cm voi myös auttaa. Kurkkukivun lievitykseen voidaan antaa särkylääkettä (ks. Kodin lääkkeet). Kuumeen ollessa korkea lapsi riisutaan, ja hänet yritetään saada juomaan.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos epäilet, että lapsi on saanut tulirokon.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos lapsi on veltto ja haluton tai jos hänen yleistilansa huononee.