Developed by

Nielutulehdus

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Nielutulehdus on useimmiten viruksen aiheuttama, jolloin sitä ei voida hoitaa antibiooteilla. Jotkut nielun tulehdustyypit, esim. tulirokon yhteydessä, ovat bakteerin aiheuttamia, ja niitä on hoidettava antibiooteilla. Jos nielutulehduksen aiheuttaa A-streptokokki-bakteeri, kyseessä on angiina. Nielutulehduksen aiheuttajan selville saamiseksi on otettava nieluviljely. Jos lapsella on kuumetta, nielemisvaikeuksia, runsasta syljeneritystä ja äänenkäheyttä, lääkäriin on otettava heti yhteyttä.

Sairaana:

Epäiletkö saaneesi nielutulehduksen? Käy osoitteessa www.sairaana.com/sairaudet/nielutulehdus. Kyseessä ovat uudet kotisivut, jotka sisältävät hyviä neuvoja aikuisten sairauksien hoitoon.


Kun lapsen kurkku on kipeä, sairautta sanotaan usein angiinaksi tai kurkkutulehdukseksi. Erityisesti flunssasta tai influenssasta kärsivät lapset valittavat kurkkukipua. Mutta vain joka kolmannen kurkkukivusta kärsivän lapsen kohdalla sairaus on bakteerin aiheuttama, ja vain näissä tapauksissa antibiooteista on apua. Siksi oikean diagnoosin varmistamiseksi on otettava nieluviljely.

Nielutulehduksen ensimmäinen oire on kuiva kurkku, ja hieman myöhemmin kurkkuun alkaa sattua - erityisesti nieltäessä. Lämmönnousukin on yleistä. Kurkkuun katsottaessa havaitaan kitarisojen punoittavan, ja niissä saattaa myös näkyä valkoisia täpliä. Kaulassa tuntuu usein turvonneita ja kipeitä rauhasia. Nielutulehdus on harvinaista alle 2-vuotiailla lapsilla.

Tulirokkoa sairastavalla lapsella on yhtäaikaa angiina, punaisia näppylöitä kielessä ja pientä punapilkullista ihottumaa. Ihottumaa on ensin kasvoissa, ja sitten se leviää rintakehään, selkään ja jalkoihin. Tulirokko hoidetaan penisilliinillä.

Tartunta

Nielutulehdus leviää ilmaan yskittäessä ja niistettäessä. Se voi tarttua myös esineiden kuten leikkikalujen ja ovenkahvojen välityksellä.

 

Päiväkoti:
Jos lapsi saa antibiootteja, hänet voidaan viedä päivähoitoon kolmantena sairastuspäivänä. Lapsen on oltava kuumeeton.

Kotihoito

Jos lapsi ei halua syödä, koska nieleminen tekee kipeää, häntä ei pidä pakottaa syömään. Nesteensaanti on sen sijaan hyvin tärkeää. Niin kylmät kuin kuumatkin juomat auttavat lievittämään kipuja. Toiset lapset pitävät enemmän kylmästä, toiset kuumasta juomasta, joten kumpaakin voi kokeilla. Jos päänalustaa kohotetaan 15-20 cm:llä esim. kirjojen avulla, se voi myös helpottaa oloa ja auttaa lasta nukkumaan rauhallisemmin. Kurkkukipuja voidaan lievittää kipulääkkeillä.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos kuumetta on yli 38,5 astetta, kitarisat punoittavat ja nieleminen tekee kipeää. Jos epäilet tulirokkoa.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos lapsi on veltto ja haluton ja hänen yleiskuntonsa on huono. Jos lapsella on nielemisvaikeuksia, runsas syljeneritys ja käheä ääni.