Developed by

Ravinto

Ravinnolla on suuri merkitys lapsen kehitykselle ja kasvulle. Sikiöaika ja ensimmäinen elinvuosi muodostavat pohjan aikuisen ihmisen pituudelle ja terveydelle. Kun muistetaan, miten hurjasti lapsi kasvaa ensimmäisen elinvuoden aikana  -  paino kolminkertaistuu ja pituus lisääntyy n. 25 cm - on selvää, että lapsen saamalla ravinnolla on suuri merkitys. On siis tärkeää tietää, mitä lapsi tarvitsee.

Lapsen on saatava ravintoa, joka sekä edistää kasvua että on terveellistä. Lapsi tarvitsee ruokaa, joka sisältää energiaa, vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita.

Suomessa suositellaan:

- Täysimetys ensimmäiset 4-6 kuukautta tai äidinmaidonkorvike, ellei imetys ole mahdollista.

- Totuttelu kiinteään ruokaan 4-9 kk iässä. Kiinteä ruoka korvaa pikkuhiljaa noin puolet äidinmaidosta tai äidinmaidonkorvikkeesta.

- 9-12 kk vanha lapsi totuttelee syömään samaa ruokaa kuin muu perhe.

- Yli vuoden vanha lapsi syö samaa ruokaa kuin muu perhe.

Lisäksi suositellaan D-vitamiinia valmisteena:

- 2 viikkoa – 3-vuotiaat: 5 tippaa D-vitamiinia, esim. Devitol- tai Jekovit-vitamiinitippoja kerran päivässä. Ei käytetä, mikäli lapsi saa litran/päivä äidinmaidonkorviketta ja vellejä, joihon on lisätty D-vitamiinia. Saadaan apteekista.

 

- Tummaihoiselle lapselle D-vitamiinilisää (5 tippaa) suositellaan annettavaksi 5-vuotiaaksi asti, sillä hän ei saa niin paljon D-vitamiinia auringonvalosta.