Developed by

Suutulehdus

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Suutulehdus on viruksen aiheuttama sairaus. Ensimmäinen oire on kuume ja parin päivän kuluttua suuhun ilmestyy rakkuloita. Jonkin ajan kuluttua myös huulien ympärille muodostuu harmaankeltaisia rakkuloita. Lapsi alkaa välttää syömistä ja juomista. Sairaus häviää itsestään 10-14 päivän kuluttua. Jos lapsi kieltäytyy juomasta ja vaikuttaa heikkokuntoiselta, lääkäriin on otettava heti yhteyttä.

Sairaana:

Oletko sairastunut? Vieraile uusilla kotisivuillamme: Sairaana.com

Neuvoja sairauksien hoitoon aikuisille.

Suutulehdusta esiintyy etenkin 2-4 -vuotiailla lapsilla. Sairauden ensimmäinen oire on 38-39 -asteen kuume, ja parin  päivän kuluttua suuhun ilmestyy vaaleanharmaita rakkuloita. Turvonneista ja punoittavista ikenistä vuotaa helposti verta. Rakkulat puhkeavat nopeasti, ja niistä jää jäljelle pieniä pintahaavaumia. Muutaman päivän kuluttua rakkuloita leviää myös huuliin ja niiden ympärille. Leuan alla olevat kaularauhaset aristavat ja turpoavat.

Lapsi ei halua syödä eikä juoda, koska suun haavaumat tekevät kipeää. Lapsen syömättömyys ei ole vaarallista, mutta nesteensaanti on tärkeää. Jos lapsi on liian kauan juomatta, vaarana on vakavan nestevajauksen syntyminen. Tällöin lapsi lakkaa virtsaamasta ja on veltto ja haluton. Kestää viikon verran, ennen kuin haavat parantuvat sen verran, että lapsi pystyy jälleen syömään ja juomaan normaalisti.

Suutulehdus on Herpes 1-viruksen aiheuttama. Vilustumisen yhteydessä joskus ilmenevä rokahtuma on saman viruksen aiheuttama. Herpes-virus ei koskaan täysin poistu ihmisen elimistöstä, kun se kerran on päässyt vereen. Suurimman osan aikaa virus uinuu passiivisena, mutta esimerkiksi aurinko tai kylmä voi aiheuttaa herpesrokahtuman puhkeamisen. Herpesvirus ilmenee lapsella yleensä ensin suutulehduksena ja myöhemmin uudelleen puhjetessaan rokahtumana.

Suutulehdus paranee itsestään 1-2 viikon kuluessa. Sairauteen ei ole parannuskeinoa, mutta lapsen oloa voidaan helpottaa eräillä lääkeaineilla. Jotta hoito tehoaisi, se on aloitettava niin pian kuin mahdollista, viimeistään kuitenkin 3 päivää sairauden ilmenemisestä. Lääkäriltä on pyydettävä lääkkeeseen resepti.

Tartunta

Suutulehdus tarttuu ilmasta syljen välityksellä. Tartunnan voi saada myös esineistä, joita suutulehdusta sairastava lapsi on koskettanut.

Päivähoito:
Lapsi voi mennä päivähoitoon, kun lämpö on normaali ja kun hän voi leikkiä ja osallistua hoitopaikan toimintaan tarvitsematta erityishuomiota.

Kotihoito

Lapsi saattaa kieltäytyä syömästä ja sen vuoksi lasta on kehotettava juomaan runsaasti. Juoma voi olla kuumaa tai kylmää, lapsen mieltymyksistä riippuen. Jos lapsi kieltäytyy myös juomasta, voidaan hänelle antaa särkylääkettä suun kivun lievittämiseksi. Lääke tehoaa puolen tunnin sisällä, jonka jälkeen lapsi voidaan yrittää saada juomaan.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos lapsella on kuumetta eikä hän suostu juomaan.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos lapselle syntyy nestevajaus, jolloin lapsi lakkaa virtsaamasta, ja jos hän on veltto ja haluton.