Developed by

Lapsen kasvu

Lapsi kasvaa eri tavalla eri ikäisenä. Lapsen paino kolminkertaistuu ensimmäisen elinvuoden aikana, ja pituuskasvu on kiihkeimmillään kahden ensimmäisen vuoden aikana. Lapsen pituus lisääntyy tänä aikana 30-40 cm. Leikki- ja kouluikäinen lapsi kasvaa keskimäärin 5-6 cm vuodessa. Murrosiässä alkaa loppukiristys, jolloin lapsi kasvaa 8-10 cm vuodessa.

Voit päätellä lapsen kasvamisesta, voiko lapsi hyvin. Jos lapsi kasvaa normaalisti, se on merkki siitä, että hän voi hyvin. Ellei lapsi kasva, se voi olla merkki jostain sairaudesta. Samalla on tärkeää muistaa, ettei lapsia voi verrata toisiinsa. Jotkut lapset ovat pieniä ja toiset pitkiä, jotkut laihoja ja toiset tanakoita - aivan kuten aikuisetkin.

Merkittävintä on lapsen yksilökohtainen kehitys. Jos lapsi painaa syntyessään 2,4 kg, niin hän painaa puolivuotiaana 6,5 kg, mikäli kasvu on normaalia. Jos lapsi taas painaa syntyessään 4,5 kg, niin hän painaa puolivuotiaana 10 kg, mikäli kaikki sujuu normaalisti. Suuri lapsi kasvaa siis enemmän kuin pieni, vaikka molemmat kasvavat normaalisti ja voivat hyvin.

Oikealla olevassa palkissa lapset on jaettu iän ja sukupuolen mukaan. Voit kurkistaa sisään ja tarkistaa, miten paljon lapsesi kasvaa, mikäli kaikki on hyvin. Tarvitset tähän lapsen syntymäpainon ja –pituuden. Voit myös lukea, mistä kasvuhäiriöt voivat johtua ja milloin on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.