Developed by

Hammasvauriot

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Hampaat vaurioituvat tyypillisimmin kaatumisen tai iskun seurauksena. Vammat vaihtelevat ikenien verenvuodosta yhden hampaan heilumiseen tai useiden hampaiden katkeamiseen.

Sairaana:

Onko sinulla hammasvaurioita? Käy osoitteessa www.sairaana.com/hammasvauriot. Kyseessä ovat uudet kotisivut, jotka sisältävät hyviä neuvoja aikuisten sairauksien hoitoon.

Tapaturman takia heiluvat maitohampaat on kiinnitettävä kiskotuksella viereiseen hampaaseen, jos maitohampaan luonnolliseen vaihduntaan on vielä pitkä aika. Näin säilytetään paikkaa pysyvää hammasta varten. Jos maitohampaat irtoavat liian aikaisin, voi olla että pysyvät hampaat eivät mahdu tulemaan oikein. Tällaisella ensiavulla vältetään turhat oikomishoidot ahtauden takia.

Maitohampaat saattavat tärähdyksen johdosta myös painua sisään päin ja vahingoittaa pysyvien aiheita.

Sama pätee myös pysyvien hampaiden kohdalla: on aina syytä ottaa röntgenkuva, jotta nähdään, onko juuri vaurioitunut. Sitten tehdään kiskotus.

Kotihoito

Jos ikenistä vuotaa verta iskun seurauksena, voit tyrehdyttää verenvuodon jääkuutioilla. Anna lapselle jääkuutioita imeskeltäväksi.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos hampaan väri muuttuu.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos lapselta on katkennut tai irronnut yksi tai useampi hammas. Katkennut hammas voidaan laittaa takaisin paikalleen. Tässä yhteydessä on syytä tietää kaksi asiaa: 1.) Hammas on laitettava takaisin paikoilleen 1-1,5 tunnin sisällä katkeamisesta. 2.) Katkennut hammas ei saa kuivua. Kuivuminen estetään säilyttämällä hammasta vanutupossa, joka on kastettu kevyesti suolattuun veteen. Jos sinulla ei ole käsillä suolavettä, voit säilyttää hammasta suussa alahuulen alla. Jos säilytät katkennutta hammasta suussasi, varo nielaisemasta sitä!

Hampaiden tapaturmissa on aina käytävä hammaslääkärin vastaanotolla, jotta tietoihin saadaan merkintä tapaturmasta. Tapaturmailmoitus on hyvä tehdä, jotta vakuutus korvaa, jos joudutaan tekemään isompia hoitoja.