Developed by

Välikorvantulehdus

Otitis media (Latin)

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Välikorvantulehdus, otiitti, on pikkulasten vaiva, joka voi parantua itsestään, mutta johon voidaan myös määrätä antibioottihoito. Lapsen oloa voidaan helpottaa korottamalla päänalustaa ja antamalla särkylääkkettä ja/tai korvatippoja. Jos lapsen korvasärky jatkuu näistä toimenpiteistä huolimatta, lääkäriin on otettava heti yhteyttä.

Sairaana:

Oletko sairastunut? Vieraile uusilla kotisivuillamme: Sairaana.com

Neuvoja sairauksien hoitoon aikuisille.

Välikorvantulehdus on hyvin yleinen sairaus, erityisesti puolen vuoden - 3-vuoden iässä. Sairautta esiintyy etenkin flunssan ja hengitystietulehdusten jälkitautina. Nenän ja välikorvan välillä on kanava, joka säätelee välikorvaan syntyvää painetta. Flunssa, influenssa tai hengitystietulehdus voi turvottaa limakalvoja niin paljon, että tämä kanava tukkeutuu, ja siitä saattaa seurata välikorvantulehdus.

Lievissä tapauksissa korvissa tuntuu pientä särkyä, ja ne menevät helposti lukkoon. Vaikeissa tapauksissa tulehdus voi olla niin kivulias, että lapsi vain itkee tuskaisena.

Kun kyseessä on vaikea välikorvantulehdus, lapselle nousee korkea kuume. Kivut ovat tavallisesti voimakkaimillaan yöllä, kun lapsi on makuulla. Jos lapsella on toistuvasti välikorvantulehduksia, lääkäri voi määrätä lapselle puuduttavia korvatippoja. Tippoja saa myös reseptittä apteekista ja ne poistavat tehokkaasti kipua.

Joillakin lapsilla saattaa tärykalvo puhjeta, jolloin märkäinen vuoto  mahdollisesti verinen - valuu korvasta ulos. Useimmiten tärykalvon reikä kasvaa kiinni muutaman päivän sisällä, eikä kuulo ole mitenkään vaurioitunut. 

Antibioottihoitoa ei aina tarvita, sillä välikorvantulehdus voi parantua itsestään.

Tartunta

Riippuu välikorvantulehduksen syystä. Jos tulehdus on viruksen aiheuttama, tauti leviää ilmaan yskittäessä ja niistettäessä. Bakteerin aiheuttama tauti ei ole yhtä tarttuva. Välikorvantulehdus on usein seurausta pitkittyneestä flunssasta.

 

Päiväkoti:
Lapsi voi mennä päivähoitoon, kun lämpö on normaali ja kun hän voi leikkiä ja osallistua hoitopaikan toimintaan tarvitsematta erityishuomiota.

Kotihoito

Korvakipuja voidaan lievittää ja parantumista voidaan yrittää nopeuttaa seuraavilla keinoilla:

- Lapselle annetaan särkylääkettä (ks. kodin lääkkeet)

- Lapsen päänalustaa korotetaan yön ajaksi 15-20 cm

- Lapselle annetaan puuduttavia korvatippoja

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos lapsen korvasärky alkaa illalla tai yöllä, voidaan odottaa aamuun, ennenkuin lapsi viedään lääkäriin.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos lapsen yleiskunto on kovin huono, hän on veltto ja haluton tai jos voimakas korvasärky ei lievene särkylääkkeillä ja/tai korvatipoilla.