Välikorvantulehdus
Otitis media (Latin)By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute
Välikorvantulehdus, otiitti, on pikkulasten vaiva, joka voi parantua itsestään, mutta johon voidaan myös määrätä antibioottihoito. Lapsen oloa voidaan helpottaa korottamalla päänalustaa ja antamalla särkylääkkettä ja/tai korvatippoja. Jos lapsen korvasärky jatkuu näistä toimenpiteistä huolimatta, lääkäriin on otettava heti yhteyttä.
Sairaana: Oletko sairastunut? Vieraile uusilla kotisivuillamme: Sairaana.com Neuvoja sairauksien hoitoon aikuisille.
Välikorvantulehdus on hyvin yleinen sairaus, erityisesti puolen vuoden - 3-vuoden iässä. Sairautta esiintyy etenkin flunssan ja hengitystietulehdusten jälkitautina. Nenän ja välikorvan välillä on kanava, joka säätelee välikorvaan syntyvää painetta. Flunssa, influenssa tai hengitystietulehdus voi turvottaa limakalvoja niin paljon, että tämä kanava tukkeutuu, ja siitä saattaa seurata välikorvantulehdus.
Lievissä tapauksissa korvissa tuntuu pientä särkyä, ja ne menevät helposti lukkoon. Vaikeissa tapauksissa tulehdus voi olla niin kivulias, että lapsi vain itkee tuskaisena.
Kun kyseessä on vaikea välikorvantulehdus, lapselle nousee korkea kuume. Kivut ovat tavallisesti voimakkaimillaan yöllä, kun lapsi on makuulla. Jos lapsella on toistuvasti välikorvantulehduksia, lääkäri voi määrätä lapselle puuduttavia korvatippoja. Tippoja saa myös reseptittä apteekista ja ne poistavat tehokkaasti kipua.
Joillakin lapsilla saattaa tärykalvo puhjeta, jolloin märkäinen vuoto mahdollisesti verinen - valuu korvasta ulos. Useimmiten tärykalvon reikä kasvaa kiinni muutaman päivän sisällä, eikä kuulo ole mitenkään vaurioitunut.
Antibioottihoitoa ei aina tarvita, sillä välikorvantulehdus voi parantua itsestään.