Developed by

Silsa eli ihon sienitauti

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Rihmasienten aiheuttamaa ihoinfektiota kutsutaan silsaksi. Silsa on tarttuva tauti. Se ei yleensä häiritse lasta. Pienet silsaesiintymät voidaan helposti hoitaa reseptivapailla voiteilla. Mikäli silsaa esiintyy laajalla alueella, lapsi on syytä viedä lääkärille, joka voi määrätä silsan hoitoon tabletteja.

Sairaana:

Oletko sairastunut? Vieraile uusilla kotisivuillamme: Sairaana.com

Neuvoja sairauksien hoitoon aikuisille.

Ihon sienitaudit ovat hyvin tavallisia. Lähes jokainen lapsi saa jossain vaiheessa sienitartunnan. Tartunta voi olla peräisin joko toisesta ihmisestä tai eläimestä. Silsaa aiheuttaa kolme erilaista rihmasientä; kaksi niistä elää ihmisessä ja yksi eläimissä. Jos tartuntalähde halutaan selvittää, on tehtävä sieniviljely.

Silsa ilmaantuu iholle pienenä, muutaman millimetrin mittaisena pilkkuna, joka leviää jopa senttimetrien kokoisiksi läiskiksi. Sienet viihtyvät lämpimillä ja kosteilla ihoalueilla, kuten taipeissa ja varpaiden väleissä. Sieltä ne leviävät helposti muualle ihoon ja kynsiin. Tyypillisiä piirteitä ovat punoitus ja tarkkarajainen, hilseilevä reuna. Joskus läiskän keskusta ”paranee”, jolloin se on vaalea punaisiin reunoihin verrattuna. Iholla saattaa esiintyä useita läiskiä rinnakkain tai lomittain muistuttaen Olympialaisrenkaita.

Silsa saattaa kutista, mutta useimmiten se ei häiritse lasta.

Lääkitys: Pienet silsaesiintymät voidaan hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavalla voiteella. Suuret silsaesiintymät vaativat lääkärinhoitoa.

Tartunta

Silsasieni tarttuu erittäin helposti. Tartunta on yleisimmin peräisin toisesta ihmisestä, mutta sen voi saada myös eläimesta. Sieni tarttuu kosketuksen tai esim pyyhkeen välityksellä. Kädet on syytä pestä aina kun silsaa on kosketeltu.

 

Päivähoito:
Lapsi voi mennä normaalisti päivähoitoon.

Kotihoito

Voitele lasta apteekista saatavan lääkkeen ohjeen mukaan. Jos perheessä on lemmikkieläimiä, esim kissa, koira, kaniini, hevonen tai vasikka, ne kannattaa myöskin tarkistaa. Haraa eläimen turkkia vastapäivään ja katso, löytyykö punaisia läikkiä. Jos niitä löytyy, lemmikille on syytä hankkia lääkitys eläinlääkäriltä.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos apteekista saatava salva ei auta. Jos silsaesiintymä on laaja. Jos et ole varma, mikä lasta vaivaa.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Ei ole koskaan tarpeellista.