Developed by

Keuhkokuume

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Keuhkokuumetta esiintyy erityisesti talvella. Keuhkokuumeen tavanomaisia oireita ovat yskä, kuume ja hengitysvaikeudet. Kaikille lapsille lukuun ottamatta alle 6-kuukautisia pikkuvauvoja nousee kuume. Lapsen yskää voidaan lievittää ja hänen oloaan helpottaa kotihoidolla. Yskänlääkkeen käyttö on harvoin tarpeellista. Jos lapsella on hengitysvaikeuksia tai jos imetysikäinen vauva on levoton, kalpea ja hänen huulensa sinertävät, lääkäriin on otettava heti yhteyttä.

Sairaana:

Epäiletkö saaneesi keuhkokuumeen? Käy osoitteessa www.sairaana.com/sairaudet/keuhkokuume. Kyseessä ovat uudet kotisivut, jotka sisältävät hyviä neuvoja aikuisten sairauksien hoitoon.

Keuhkokuume on lapsuusiässä suhteellisen tavallinen tauti. Sen tyypillisiä oireita ovat yskä, kuume ja hengitysvaikeudet. Useimmiten se on seurausta pitkittyneestä ylempien hengitysteiden tulehduksesta, yskästä ja flunssasta. Tätä kutsutaan hitaasti eteneväksi keuhkokuumeeksi. Se saattaa alkaa myös nopeasti, jolloin tavallisimmin korkea kuume ja hengitysvaikeudet alkavat samanaikaisesti. Tätä kutsutaan nopeasti eteneväksi keuhkokuumeeksi.

Hitaasti etenevä keuhkokuume alkaa samalla tavoin kuin flunssa. Lapsella on ensin nuhaa, yskää ja hieman kuumetta. Parin päivän jälkeen kuume alkaa nousta ja lapsi on levoton. Hengitys muuttuu tiheäksi, epätasaiseksi ja vaivalloiseksi. Hitaasti etenevää keuhkokuumetta esiintyy varsinkin aivan pienillä lapsilla. Sairaus johtuu virustartunnasta, joten sitä ei voida hoitaa antibiooteilla.

Nopeasti etenevä keuhkokuume alkaa äkkiä. Lapselle nousee heti korkea kuume, ja hänellä on yskää ja hengitysvaikeuksia. Jos hengittäminen on oikein vaivalloista, lapsen huulet muuttuvat normaalin vaaleanpunertavista sinertäviksi. Toisinaan esiintyy myös vilunpuistatuksia. Koska nopeasti etenevä keuhkokuume johtuu bakteeritartunnasta, sitä hoidetaan antibiooteilla. 

Kun kyseessä on hyvin pieni lapsi, etenkin alle 6 kk, voi olla vaikeaa arvioida, onko kyseessä keuhkokuume. Keuhkokuumeinen vauva on levoton ja kalpea, hänen huulensa sinertävät ja hengitys on tiheää. Kuumetta ja yskää ei välttämättä esiinny sairauden alkuvaiheessa.

Lukuun ottamatta alle 6 kk vauvoja kaikille lapsille nousee kuume. Kuumeeton keuhkokuume, jossa lapsella on sitkeä yskä muttei kuumetta, ei itse asiassa ole keuhkokuumetta lainkaan. Toisin sanoen kuumeetonta keuhkokuumetta ei ole ylipäätään olemassa. Kyseessä on tällöin henkitorvessa oleva tulehdus, ja tämän tyyppistä sairautta ei hoideta antibiooteilla.

Tartunta

Keuhkokuume leviää ilmaan yskittäessä, niistettäessä ja syljen välityksellä. Viruksen aiheuttama keuhkokuume leviää helpommin kuin bakteerin aiheuttama keuhkokuume.

 

Päiväkoti:
Lapsi voi mennä päivähoitoon, kun lämpö on normaali ja kun hän voi leikkiä ja osallistua hoitopaikan toimintaan tarvitsematta erityishuomiota.

Kotihoito

Lapsi vaatetetaan kevyesti ja huoneen lämpötila pidetään viileänä, jotta kuume saadaan laskemaan. Lapselle annetaan runsaasti juotavaa, koska kuumeessa haihtuu paljon nestettä. Yskänlääkettä voidaan käyttää, mutta sillä ei ole hyötyä taudin paranemisen kannalta. Yskän oireita ja liman irtoamista voidaan helpottaa höyryhengityksellä ja tarjoamalla lapselle lämmintä juotavaa. Päänalustan korottaminen helpottaa hengittämistä ja varmistaa, että lima valuu kurkusta alas. Öinen yskä voi olla niin kiusallista, ettei lapsi saa nukutuksi. Yskänlääkettä voi silloin käyttää (kodin lääkkeet).

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos lapsen yskä jatkuu flunssan loputtua tai jos lapsi yskii vihertävää tai kellertävää limaa ja hänellä on kuumetta.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos lapsella on hengitysvaikeuksia. Jos pikkuvauva on levoton, kalpea ja huulet ovat sinertävät.