Developed by

Ummetus

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Kuume ja peräsuolen haavautuminen voivat aiheuttaa ummetusta. Ummetusta voidaan hoitaa aluksi ruokavaliolla. Jos ummetuksesta kärsivä lapsi oksentaa, on lääkäriin otettava välittömästi yhteyttä.

Sairaana:

Oletko sairastunut? Vieraile uusilla kotisivuillamme: Sairaana.com

Neuvoja sairauksien hoitoon aikuisille.

Yleisesti ottaen on hyvin vaikeaa arvioida, kärsiikö lapsi ummetuksesta, vai onko kyseessä jokin muu vaiva. Ulostamiskertojen tiheys ei ole ratkaisevaa. Selvempi oire sitä vastoin on, jos ulostaminen on lapselle tuskallista. Kun lapsella on ummetusta, uloste on kovaa ja kokkaremaista, ja ulostaminen tekee kipeää.

Lapsen ulostamistiheys vaihtelee yksilöstä ja iästä riippuen. Imeväisten ulostamistarve voi olla jopa vain kerran kahdessa viikossa, kun taas äidinmaidonvastiketta saavat ulostavat useammin. Yli 1-vuotiaat lapset ulostavat yleensä vähintään joka toinen päivä.

Ummetuksesta kärsivä pikkuvauva kirkuu ja jäykistyy täysin, kun hän yrittää ulostaa. Hieman vanhemmat lapset ovat rauhattomia ja kulkevat hätäisinä ympäriinsä varpaisillaan. Kun on kyse vähän isommista lapsista, ummetus voi ilmetä esimerkiksi siten, että lapsi kyykistyy ulostaessaan niin että kantapäät ovat lähes peräaukossa kiinni. Kun lapsi tuskallisen yrittämisen jälkeen onnistuu ponnistamaan kovan ja kokkaremaisen ulosteen, olo helpottuu välittömästi. Ruokahalu palaa takaisin, ja vointi on hyvä, mutta vain siihen asti, kun ummetukseen liittyvät vaivat alkavat uudelleen.

Ummetuksen syynä on harvoin varsinainen sairaus. Pitempiaikainen kuume ja peräaukon haavaumat voivat kuitenkin olla syinä lapsen ummetukseen. Lapsen kirkuminen tai itku ulostamisen yhteydessä ja verinen uloste ovat oireita siitä, että peräaukossa saattaa olla haavaumia. Myös virheellinen ruokavalio tai ruokavalion muuttuminen (esim. kun lapsi siirtyy äidinmaidosta lehmänmaitoon), liian vähäinen liikunta, niukka nesteennauttiminen ja psykogeeniset syyt voivat aiheuttaa ummetusta.

Ummetukseen on syytä suhtautua vakavasti, ja sitä on osattava hoitaa oikein. Usein joudutaan vaikeaan kierteeseen, jossa ummetus aiheuttaa kovaa ulostetta, kovan ulosteen ponnistaminen tekee kipeää, ja tämän seurauksena lapsi alkaa välttämään ulostamista kokonaan, "pidättelemään". Näin lapsi aiheuttaa itse sen, että ummetus vain pahenee.

Kotihoito

Ummetuksen hoidon pääperiaatteina on ruokavalion muuttaminen enemmän kuituja ja nestettä sisältäväksi sekä liikunnan lisääminen. Kotihoito riippuu lapsen iästä:

1. Imeväiset (rintamaitoa ja korviketta saavat): rintamaitoon, korvikkeeseen tai veteen voidaan sekoittaa mallasuutetta 5ml/dl.

2. Yli 3 kk: Mallasuute, kasvissoseet, hedelmät ja marjat

3. Yli 6 kk: Lisäksi täysjyvävellit ja -puurot sekä leseitä 1-2 rkl/vrk

4. Leikki- ja kouluikä: Täysjyväviljat, hedelmät ja vihannekset. Maitotuotteiden rajoitus 5 dl/vrk, mielellään osa hapanmaitotuotteita. Riittävä nesteensaanti on tärkeää. Vesi ja laimea mehu ovat hyviä janojuomia.

Liikunta parantaa kaikenikäisten suolentoimintaa. Vauvan jumppaaminen ja isompien lasten liikunnan lisääminen ovat osa ummetuksen hoitoa.

Lääkehoidosta on aina syytä keskustella lastenneuvolan lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos lapsi on rauhaton ja uloste on yhä kovaa ja kokkareista hoidosta huolimatta. Jos ulostaminen on kovin kivuliasta, tai jos ulostuksessa havaitaan verta.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos lapsi kirkuu ja on tuskainen rauhoittelusta huolimatta, tai jos ummetuksesta kärsivä lapsi alkaa oksennella.