Developed by

Puutiaisen eli punkin purema

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Puutiainen eli punkki saattaa tartuttaa lapseen borrelioositautia aiheuttavan borrelia-bakteerin. Sen vuoksi puutiainen on viipymättä irrotettava lapsen ihosta. Voit tehdä tämän itse kotona. Lääkäriin on otettava yhteyttä, jos puremakohtaan muodostuu rengasmaista ihottumaa. Jos lapsi on veltto tai saa halvausoireita, lääkäriin on otettava heti yhteyttä.

Sairaana:

Epäiletkö punkin puremaa? Käy osoitteessa www.sairaana.com/sairaudet/punkin-purema. Kyseessä ovat uudet kotisivut, jotka sisältävät hyviä neuvoja aikuisten sairauksien hoitoon.


Itse puutiaisen purema ei ole vaarallinen, mutta noin joka viidennen puutiaisen mahalaukussa elää borrelia-niminen bakteeri. Jos tällainen puutiainen puree lasta, vaarana on bakteerin kulkeutuminen puremahaavan kautta lapseen. Tällöin lapsi voi sairastua borrelioositautiin, joka voi olla eri asteista, vakavaa tai lievempää laatua.

Puutiaisia esiintyy keväästä syksyyn. Puutiainen elää kosteassa, varjoisessa maastossa, etupäässä lehtimetsien korkearuohikkoisilla aukioilla. Puutiainen istuu ruohonkorrella, josta se tarttuu ohi kulkevaan lapseen ja pureutuu ihoon kiinni. Tavallisesti se kiinnittyy pienten lasten niskaan tai hiusrajaan, ja isojen lasten jalkoihin tai käsivarsiin.

Puutiainen näkyy iholla ensin pienenä mustana pilkkuna, joka ei irtoa kädellä pyyhkäistäessä. Myöhemmin, kun puutiainen alkaa imeä verta, se kasvaa niin, että sen vartalo ja pää ihoon pureutuneine leukoineen voidaan erottaa paljain silmin.

Borrelia-bakteeri voi levitä puremahaavan kautta lapseen, ja sen vuoksi on tärkeää, että puutiainen irrotetaan välittömästi.

Jos lapsi saa borrelia-bakteeritartunnan, borrelioositauti voi ilmetä taudinkuvaltaan kahdenlaisena. Kumpaakin taudin ilmenemismuotoa hoidetaan penisilliinillä.

A. Rengasmainen ihottuma puremakohdassa. Ihottuma ilmestyy 3 pv - 1 kk sen jälkeen, kun puutiainen on purrut lasta. Ihottuma alkaa pienenä punaisena pilkkuna, joka laajenee seuraavien viikkojen aikana. Samalla kun punoittava ihottuma leviää, itse puremakohta vaalenee. Siksi ihottuma muistuttaa kehämäisesti laajenevaa rengasta. Puolella lapsista, joille tulee ihottuma, ilmenee myös lievää kuumetta, päänsärkyä ja särkyä eri puolilla vartaloa.

B. Hermotulehdus.

Pelätyin puutiaisenpureman aiheuttama sairaus on tulehdus hermojärjestelmässä. Tämän tyyppinen tulehdussairaus on kuitenkin hyvin harvinainen verrattuna puutiaisenpuremien suureen vuotuiseen lukumääräään.

Hermotulehdukseen viittaviin oireisiin kuuluu, että lapsi valittaa jalkojen ja käsivarsien särkyä. Liikkuminen kuten juokseminen, käveleminen, konttaaminen ja syöminen käy vaivalloisesti. Tämä johtuu siitä, että tulehdus saa käsivarret ja jalat tuntumaan voimattomilta. Joissakin tapauksissa lapsi saa halvausoireita käsivarsiin, jalkoihin tai toiseen kasvopuoliskoon.

Hermotulehduksen saaneen lapsen kunto heikkenee nopeasti.

Tartunta

Borrelia-bakteeri leviää vain punkista lapseen. Se ei leviä lapsesta toiseen.

 

Päiväkoti:
Lapsi voi mennä päivähoitoon, kun hän voi leikkiä ja olla mukana hoitopaikan toimissa tarvitsematta erityishuomiota.

Kotihoito

Puutiainen on irrotettava niin nopeasti kuin mahdollista. Helpointa se on erityisesti puutiaisen irrottamiseen tarkoitettuilla pihdeillä, joita myydään apteekissa. Varovaisuutta ja maltillisuutta noudattaen puutiainen voidaan irrottaa myös paljain käsin. Puutiaisen takaruumiista otetaan kiinni kahdella sormella ja puutiaisen leuat kierretään irti hitaasti ja vakaalla otteella vetäen. Puutiaisen takaruumista on vältettävä puristamasta, muuten borrelia-bakteeri saattaa työntyä puremahaavasta lapseen. Kun puutiainen on onnistuttu irrottamaan, puremahaavaan saattaa jäädä jäljelle leukapihtien palasia. Ne poistuvat itsestään muutaman päivän kuluessa. Lopuksi iholla on pureman kohdalla vain pieni punainen täplä, joka häviää muutamassa päivässä - ja jota ei pidä sekoittaa rengasmaisesti leviävään borrelioosi-ihottumaan.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos puremakohtaan muodostuu rengasmaisesti leviävää ihottumaa.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos epäilet, että lapsi on saanut hermotulehduksen, eli jos lapsella on halvausoireita ja hän on veltto ja haluton.