Developed by

Nenäverenvuoto

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Lasten nenäverenvuoto on hyvin yleistä. Suurin osa nenäverenvuodoista johtuu siitä, että lapsi on kaivellut nenäänsä tai hän on saanut iskun nenäänsä. Jos isku on ollut hyvin voimakas, ja jos nenä näyttää vinolta, se on saattanut murtua.

Sairaana:

Onko sinulla nenäverenvuotoa? Käy osoitteessa www.sairaana.com/sairaudet/nenaverenvuoto. Kyseessä ovat uudet kotisivut, jotka sisältävät hyviä neuvoja aikuisten sairauksien hoitoon.


Veri on tavallisesti peräisin sierainten väliseinän suonista, jotka ovat aivan limakalvon alla. Vähäinenkin nenän kaivelu voi aiheuttaa haavan ja saada nämä suonet vuotamaan. Nenäverenvuoto näyttää helposti pelottavalta, varsinkin jos lapsi herää keskellä yötä naama yltäpäätä veressä. Verihukka on kuitenkin yleensä varsin vähäinen.

Nenäverenvuoto on helppo tyrehdyttää, mutta se uusiutuu helposti. Tämä johtuu siitä, että ensimmäisen vuodon aikana haavaan muodostunut verihyytymä irtoaa pienimmästäkin kaivelusta tai niistämisestä. Jos nenäverenvuoto vaivaa lasta usein, nenän verisuonten polttaminen voi olla tarpeellista. Tätä toimenpidettä ei voida suorittaa niin kauan kuin nenästä vuotaa verta.

Kotihoito

Aseta lapsi etukumaraan asentoon. Pane vuotavaan sieraimeen vanutuppo ja purista nenää kahdella sormella voimakkaasti 5-10 minuuttia. Ota aikaa kellosta. Jos tämä ei auta, aseta sieraimeen 1cm levyinen, tiukaksi puristettu sideharsorulla. Tarkista, että se on tiukasti sieraimen sisässä. Älä anna lapselle kuumaa juomaa.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos nenäverenvuoto on alkanut nenään kohdistuneen iskun seurauksena, ja jos nenä vaikuttaa seuraavana päivänä vinolta. Yleensä kannattaa odottaa seuraavaan päivään, sillä nenä on todennäköisesti turvoksissa iskun jäljiltä, joten siitä ei voi heti nähdä, onko se vino. Lääkäri ei voi kuitenkaan tehdä mitään murtuneelle nenälle, ennenkuin turvotus on laskenut.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos verenvuoto ei tyrehdy.