Developed by

Virtsatietulehdus

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Alle 1-vuotiaat ovat erityisen alttiita saamaan virtsatietulehduksen. Imeväisiän jälkeen se on lähes yksinomaan tyttöjen vaiva. Tavallisia oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve, kova kirvely virtsatessa, vatsakivut, pitkään kestävä kuume ja ruokahaluttomuus. Tulehdus hoidetaan antibiooteilla. Lapselle pitää antaa runsaasti juotavaa. Jos lapsen yleisvointi on kovin huono, lääkäriin on syytä ottaa heti yhteyttä.

Sairaana:

Epäiletkö saaneesi virtsatietulehduksen? Käy osoitteessa www.sairaana.com/sairaudet/virtsatietulehdus. Kyseessä ovat uudet kotisivut, jotka sisältävät hyviä neuvoja aikuisten sairauksien hoitoon.

Virtsatietulehdus syntyy, kun peräaukon ympäristön bakteerit pääsevät nousemaan virtsaputkea pitkin virtsarakkoon ja sieltä munuaisiin. Lapsen virtsatessa normaalisti rakko tyhjenee, ja bakteerit kulkeutuvat virtsan mukana ulos. Jos rakkoon jää toistuvasti virtsaa jäljelle, virtsatietulehduksen riski kasvaa. Keskeneräiseksi jäävä virtsaaminen saattaa johtua synnynnäisestä viasta, mutta syynä voi olla myös se, että lapsi ei yksinkertaisesti malta suorittaa toimitusta loppuun asti. Tihentynyt virtsaamistarve ja kirvely kertovat pelkän rakon tulehduksesta, kun taas korkea kuume ja kylki- tai selkäkipu voivat kieliä tulehduksen yltävän munuaisiin asti.

Virtsatietulehdus on varsin yleinen vaiva lapsilla. Lasketaan, että 3 % tytöistä ja 1 % pojista saa tulehduksen ainakin kerran. Erityisesti vauvaikäiset - alle 1-vuotiaat - ovat alttiita sairastumaan. Suunnilleen puolet kerran sairastuneista lapsista saavat virtsatietulehduksen uudelleen.

Pitkittynyt kuume ja vatsakivut ovat tavallisia ensioireita kaikilla lapsilla. Se, miten tulehdus etenee, riippuu lapsen iästä.

Alle 2-vuotiaille nousee yleensä korkea kuume (yli 39 astetta), joka kestää kauemmin kuin lapsen kuume yleensä. Vauvan käsittelyarkuus viittaa myös virtsatietulehdukseen. Lapsen yleisvointi huononee ja hän itkee paljon. Ruokahalu heikkenee ja lapsen paino saattaa siksi laskea.

Isommilla lapsilla on tihentynyttä virtsaamistarvetta, kirvelyä virtsatessa ja alavatsakipuja.

Kun lapsi on 2-5 -vuotias, sairastuminen saattaa ilmetä ensin pelkästään korkeana kuumeena (yli 39 astetta). Muutaman päivän kuluttua lapsi alkaa oksennella ja valittaa vatsakipuja.

Yli 5-vuotiaalle lapselle nousee vain lievä 38 asteen kuume tai sitten kuumetta ei ole lainkaan. Sen sijaan lapsella on jatkuva virstaamisentarve, ja virtsaaminen on kivuliasta. Verinen virtsa ja vatsakivut ovat myös mahdollisia.

Kotihoito

Lapsi vaatetetaan kevyesti ja huoneen lämpötila pidetään viileänä, jotta kuume saataisiin laskemaan. Lapsen on hyvä juoda runsaasti, sillä se lisää virtsaamistarvetta, jolloin bakteereja poistuu luonnollista tietään.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

otetaan yhteyttä seuraavana päivänä: Jos epäillään virtsatietulehdusta eli jos lapsella on kuumetta, virtsaamisvaivoja ja alavatsakipuja. Jos imeväisellä on korkea kuume, hän on käsittelyarka eikä ole merkkejä hengitystieinfektiosta.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos lapsi on veltto ja haluton tai jos kuumetta on yli 40,5 astetta.