Developed by

Matkapahoinvointi

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

On tavallista, että lapset voivat pahoin eri liikennevälineissä. Matkapahoinvointi johtuu siitä, että lapsen aivot eivät ole vielä tottuneet tiettyyn liikkeeseen. Matkapahoinvointi häviää normaalisti, kun lapsi vanhenee. On olemassa lääkkeitä, jotka estävät pahoinvoinnin tai helpottavat oireita.

Sairaana:

Oletko sairastunut? Vieraile uusilla kotisivuillamme: Sairaana.com

Neuvoja sairauksien hoitoon aikuisille.

Matkapahoinvoinnin syy, oireet ja hoito ovat samat riippumatta siitä, mistä liikennevälineestä on kysymys. Lapsi voi tulla pahoinvoivaksi kaikissa liikennevälineissä.

Matkapahoinvointi johtuu siitä, että lapsen aivot eivät ole vielä tottuneet tiettyyn liikkeeseen. Aivot eivät osaa yhdistää kehon kokemia liikkeitä ja näköhavaintoja, ja lähettävät sen vuoksi signaaleja, jotka johtavat pahoinvointiin. Aivojen tasapainokeskuksen täytyy ensin oppia tuntemaan uudet liikkeet. Silloin matkapahoinvointia ei enää ilmaannu. Tämän takia matkapahoinvointi häviää yleensä iän mukana, ja lapsi voidaan totuttaa esim. purjehtimiseen.

Lasten välillä on suuria eroja. Jotkut alkavat voida helposti pahoin kun taas toiset eivät ollenkaan. Syytä tähän ei tunneta.

Pienillä lapsilla matkapahoinvoinnin tyypillisin oire on oksentaminen. Pikkulapsi ei osaa eritellä tuntemuksiaan eikä vatsakivun ja pahoinvoinnin eroa. Hän valittaa vain, että vatsaan sattuu. Isommilla lapsilla matkapahoinvointi alkaa usein unisuudella ja päänsäryllä. Lapsi on kalpea ja hän alkaa voida pahoin ja lopulta hän oksentaa. Oksentamisen jälkeen olo helpottuu hetkeksi, kunnes uusi oksennuksen aalto vyöryy ylitse. Oireet voivat jatkua vielä senkin jälkeen, mun matka on ohi, erityisesti jos kyseessä on merisairaus.

Lääkitys: Matkapahoinvointiin on olemassa kahta erilaista lääkettä; antihistamiini ja skopolamiinilaastari. Antihistamiinia saa apteekista tabletteina tai mikstuurana ilman reseptiä, ja se sopii parhaiten alle 10-vuotialle lapsille. Yli 10-vuotiaille tarkoitettu skopolamiinilaastari asetetaan korvan taakse. Se on reseptillä. Lapsen iän lisäksi on otettava huomioon, kuinka pitkästä matkasta on kysymys. Antihistamiini sopii parhaiten lyhyille matkoille. Jos lapsi on lähdössä usean päivän kestävälle purjehdukselle tai automatkalle Espanjaan, skopolamiinia voidaan harkita, sillä laastarin vaikutus kestää kolme vuorokautta. Molemmat lääkkeet aiheuttavat uneliaisuutta ja tarkkaavaisuuden heikentymistä. On tärkeää antaa lääke lapselle jo ennen matkalle lähtöä.

Kotihoito

Matkapahoinvointia voidaan ehkäistä seuraavilla konsteilla:

* Huolehdi, että lapsi näkee ulos ikkunoista autossa

* Laita lapsi istumaan etupenkille

* Käske lasta tuijottamaan horisonttiin

* Estä lasta lukemasta tai piirtämästä

* Vältä autossa tupakoimista ja syömistä

* Pidä usein taukoja

* Huolehdi, että lapsi saa raikasta ilmaa

* Yritä saada lapsi nukkumaan

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos tiedät, että lapsi saa helposti matkapahoinvoinnin ja lapsi on lähdössä pitemmälle matkalle. Voit pyytää lääkäriltä reseptiä skopolamiinilaastariin

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Ei ole koskaan tarpeellista