Developed by

Haavat

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Kaikki lapset saavat joskus haavoja, ja suurin osa haavoista voidaan hoitaa kotona. On olemassa erilaisia haavoja: viiltohaavoja, pistohaavoja, ruhjehaavoja ja puremahaavoja.

Sairaana:

Oletko saanut haavan? Käy osoitteessa www.sairaana.com/sairaudet/haavat. Kyseessä ovat uudet kotisivut, jotka sisältävät hyviä neuvoja aikuisten sairauksien hoitoon.

Kaikkien haavojen hoidossa on syytä noudattaa seuraavia ohjeita:

  • pysäytä verenvuoto  
  • puhdista haava  
  • arvioi, voitko hoitaa haavan kotona vai onko entävä lääkäriin  
  • sido haava  
  • mieti, pitääkö lapselle antaa jäykkäkouristusrokotus  
  • tarkkaile, alkaako haava tulehtua
  • Haava paranee 8-12 päivässä. Ensimmäisen parin päivän aikana elimistö puhdistaa haavaa, jolloin se on visvainen. 3-5 päivän kuluttua haavaan muodostuu rupi, ja seuraavien päivien aikana ruven alle kasvaa uusi iho. 8-12 päivän kuluttua rupi lähtee irti ja jättää jälkeensä arven.

Tulehtunut haava turpoaa, punottaa, kuumottaa ja on kipeä. Mikäli kyseessä on tulehdus, kaikki neljä oiretta esiintyvät yhtäaikaa. Parin ensimmäisen päivän aikana esiintyvä visvaisuus ei ole merkki tulehduksesta, vaan haavan normaalia paranemista. Tulehtumisvaara on olemassa vasta 2-3 päivän kuluttua.

Kotihoito

Tyrehdytä ensimmäisenä verenvuoto painamalla haavaa lujasti harsositeellä, nenäliinalla, talouspaperilla tms. 5 minuuttia. Sitten voit katsoa haavaa varovasti. Jos se on likainen, puhdista se runsaalla juoksevalla vedellä ja saippualla tai haavanpuhdistusaineella. Peitä haava laastarilla tai harsositeellä siten, että haavan reunat painuvat yhteen. Haava ei saa kastua 2 päivään.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos haava turpoaa, punottaa, kuumottaa ja sitä särkee, se voi olla tulehtunut.

Jos et ole varma, onko lapsella jäykkäkouristusrokotus. Jos lapsesi on rokotettu rokotusohjelman mukaisesti, hän on saanut jäykkäkouristusrokotuksen. Jos lapsi on alle vuoden ikäinen, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Tapauksissa, joissa haavaan on mennyt lantaa, multaa tai hiekkaa, voi olla syytä rokotuttaa lapsi uudelleen, jos edellisestä rokotuksesta on kulunut yli 2 vuotta. Jäykkäkouristusrokotus on annettava 24 tunnin kuluessa tapaturman sattumisesta.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos verenvuoto ei tyrehdy painamisesta huolimatta 5-10 minuutissa. Jos haavaa ei onnistuta puhdistamaan kunnolla, tai jos epäilet siinä olevan lasinsiruja tai piikkejä.

Jos haava on niin syvä tai suuri, että se on ommeltava tai teipattava. Haavan ompeleminen riippuu siitä, missä haava on ja miten suuri se on. Jos haava on kasvoissa ja on puolta senttiä leveämpi, se on syytä ommella. Jos muualla vartalossa oleva haava on senttiä leveämpi. Haava on ommeltava mahdollisimman nopeasti ja viimeistään 6 tuntia vahingon sattumisesta.