Developed by

Silmätulehdus

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Silmän rähmiminen on tyypillinen oire silmän sidekalvon tulehduksesta. Rähmiminen voi olla runsasta ja usein silmän valkuaiset punoittavat. Tulehdus liittyy usein flunssaan ja on joko bakteerin tai viruksen aiheuttama. Mikäli rähmiminen on runsasta eikä lakkaa parissa päivässä, se hoidetaan antibioottitipoilla tai -salvalla. 

Sairaana:

Oletko sairastunut? Vieraile uusilla kotisivuillamme: Sairaana.com

Neuvoja sairauksien hoitoon aikuisille.

Jos vastasyntyneen rähmäinen silmätulehdus ei parane paikallishoidolla ja silmä vetistää, kyseessä voi olla kyynelkanavatukos. Hoitona on silmätipat sekä silmien puhdistaminen keitetyllä vedellä.

Jos lapsella on punoittavien ja vetistävien silmien lisäksi muita allergiaan viittaavia oireita kuten heinänuha, on todennäköistä, että allergia on myös silmäoireiden aiheuttaja.

Tartunta

Bakteerin aiheuttama silmätulehdus on erittäin tarttuva. Lapsi siirtää usein tulehduksen silmästä toiseen hieroessaan silmiään. Omat ja lapsen kädet on sen vuoksi muistettava pestä, kun lapsen silmänympärystää on kosketettu.

Päiväkoti:
Lapsi voi helposti tartuttaa sekä henkilökunnan että muut lapset. Siksi vanhemmille ilmoitetaan usein, että lapsi saa mennä päivähoitoon vasta, kun silmiä on alettu hoitaa silmätipoilla. Tämä on kuitenkin vain harvoin tarpeen.

Flunssaiset lapset, jolla on vähän keltaista rähmää silmissä, voivat yleensä mennä päivähoitoon, vaikka silmiä ei ole hoidettu silmätipoilla.

Seuraavissa tapauksissa voi olla tarpeen hoitaa silmiä tipoilla, ennenkuin lapsi viedään päiväkotiin:

Jos silmätulehdukseen liittyy voimakasta rähmimistä.

Jos silmätulehdukseen liittyy selvästi valonarkuus.

Tällöin lapsen on parasta olla kotona, kunnes lääkäri on tutkinut silmät ja ne on mahdollisesti hoidettu silmätipoilla.

Kotihoito

Silmät puhdistetaan monta kertaa päivässä haalealla keitetyllä vedellä. Muista puhdas vanutuppo kummankin silmän puhdistukseen.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos silmät punoittavat ja liimautuvat umpeen puhdistuksesta huolimatta.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos silmiä särkee ja lapsi arastaa valoa.