Developed by

Puhkeavat hampaat

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Hampaiden puhkeaminen ei ole sairaus. Lapsi saa ensimmäisen maitohampaansa 6 kuukauden ikäisenä ja 3-vuotiaana kaikki maitohampaat ovat puhjenneet. Runsas syljeneritys, pureskelun tarve ja ärtyneisyys ovat tavallisimpia hampaiden puhkeamiseen liittyviä oireita. Lapsen vatsa saattaa olla löysällä ja ruokahalu normaalia huonompi. On myös normaalia, että ruumiinlämpötila kohoaa hampaiden puhkeamisen yhteydessä. Jos kuumetta on yli 38,5 astetta tai jos kuume kestää yli 2 päivää, se ei liity hampaiden puhkeamiseen lapsi on silloin sairas.

Sairaana:

Oletko sairastunut? Vieraile uusilla kotisivuillamme: Sairaana.com

Neuvoja sairauksien hoitoon aikuisille.

Hampaiden puhkeaminen ei siis ole sairaus. Silti monet vanhemmat havaitsevat lapsen käyttäytyvän normaalista poikkeavalla tavalla, kun hampaita alkaa puhjeta. Jotkut vanhemmat huolestuvat turhaan luullessaan hampaiden puhkeamiseen liittyvän vakaviakin sairauden oireita. Lapsen hampaiden puhkeamista on kuitenkin tutkittu laajasti, eikä ole saatu minkäänlaista näyttöä sen yhteydestä varsinaisten sairauksien syntyyn.

Useimmilla lapsilla maitohampaiden puhkeaminen alkaa 6-8 kuukauden iässä. Toisilla lapsilla ensimmäinen maitohammas puhkeaa kuitenkin jo 3 kuukauden, toisilla taas vasta 18 kuukauden iässä. Joskus lapsella on jo syntyessään hampaita. Alaleuan etuhampaat puhkeavat ensin. Yleensä 3-vuotiaalla lapsella on kaikki 20 maitohammasta.

Ikenien limakalvot punoittavat ja turpoavat siitä kohdasta, josta hammas on puhkeamassa. 1-2 päivän kuluttua näkyy valkea hampaankärki ja tämän jälkeen hammas puhkeaa nopeasti kokonaan esiin. Lapsen olo on kiusallinen pari päivää ennen hampaan puhkeamista ja sen jälkeen. Punoittava ja turvonnut limakalvo saa lapsen sormeilemaan ikeniään ja pureskelemaan leikkikaluja. Lapsen syljeneritys on myös tavallista runsaampaa. Jotakuinkin kaikilla lapsilla hampaiden puhkeaminen aiheuttaa ärtyisyyttä, runsasta syljeneritystä ja pureskelun tarvetta. 

Joillakin lapsilla on vatsa löysällä, nukkumisvaikeuksia ja huono ruokahalu, kun hampaita puhkeaa. Kuume voi nousta 38,5 asteeseen muutamaksi päiväksi. Hampaiden puhkeaminen ja lievä kuume ovat siis yhteydessä toisiinsa. Jos kuumetta on yli 38,5 astetta tai se kestää yli 2 päivää, se ei johdu hampaiden puhkeamisesta. Silloin lapsi on oikeasti sairas.

Kotihoito

Koska hampaiden puhkeaminen ei itsessään ole sairaus, lääkehoitoa ei suositella sen aiheuttamiin vaivoihin. Sen sijaan lasta rauhoitellaan ja hänen huomionsa pyritään kiinnittämään muualle. Jos tämä ei auta, lapsen oloa voidaan helpottaa peräpuikkojen, särkylääkkeen (Panadol) tai paikallispuuduttavan salvan avulla.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos lapsella on kuumetta yli 38,5 astetta tai jos kuume jatkuu yli 2 päivää.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Ei ole koskaan tarpeellista.