Developed by

Umpilisäkkeen tulehdus

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Tulehtunut umpilisäke on vakavasti otettava vatsakipujen aiheuttaja. Vatsakipu alkaa yleensä ylävatsalta ja siirtyy vähitellen oikealle alavatsaan. Pienet lapset eivät osaa paikantaa kipua, vaan valittavat koko vatsan aluetta kipeäksi. Kivut voimistuvat lapsen kävellessä, juostessa tai hyppiessä. Lapsella on tyypillisesti kuumetta, ja ulostus on löysää. Jos epäilet, että kyseessä on umpilisäkkeen tulehdus, ota välittömästi yhteyttä lääkäriin.

Sairaana:

Epäiletkö umpilisäkkeen tulehdusta? Käy osoitteessa www.sairaana.com/sairaudet/umpilisakkeen-tulehdus. Kyseessä ovat uudet kotisivut, jotka sisältävät hyviä neuvoja aikuisten sairauksien hoitoon.

Umpilisäke on pienikokoinen, paksusuoleen kiinnittynyt umpipussi. Se sijaitsee vatsan oikealla puolella navan alapuolella. Pituudeltaan se on n. 10 cm ja läpimitaltaan korkeintaan 1 cm. Umpilisäkkeen toiminnallista tehtävää ei tunneta.

Umpilisäkkeen tulehdus on vakavasti otettava vatsakipujen aiheuttaja. Noin joka neljäs umpisuolen vuoksi leikattava on alle 15-vuotias. Tulehdusta esiintyy harvoin alle 2-vuotiailla lapsilla.

Umpilisäkkeen tulehdusta sairastava lapsi valittaa vatsakipuja, oksentelee ja kärsii kuumeesta. Vatsakipuja tuntuu koko vatsan alueella, eikä vain oikealla alavatsassa, niin kuin aikuisten kohdalla. Kivut ovat jatkuvia, ja ne voimistuvat lapsen liikkuessa. Eräs tyypillinen oire on se, että lapsi valittaa vatsakipuja juoksemisen tai hyppelyn yhteydessä. Yleensä kuume myös nousee 38,5 asteeseen, ja ulostus on löysää.

Tyypillinen oire on myös, että lapseen sattuu, kun hänen vatsaansa painellaan tai kun hän yskii.

On hankalaa saada selville, onko lapsen vatsakipujen aiheuttaja umpilisäkkeen tulehdus, sillä lapsen vatsakivut eivät tunnu yksinomaan alavatsassa kuten aikuisilla, vaan kipuja on usein koko vatsan alueella. Puolessa kaikista tapauksista, joissa lääkäri määrää lapsen leikattavaksi umpilisäkkeen tulehduksen vuoksi, kyse ei loppujen lopuksi olekaan umpilisäkkeen tulehduksesta. Vatsakivuille on tällöin olemassa jokin muu syy.

Tulehtunut umpilisäke saattaa puhjeta näppylän tai paiseen tavoin, jolloin paksu märkä valuu ulos. Umpilisäkkeen puhjetessa vatsakivut voimistuvat, ja kuume kohoaa 38,5 - 39,0 asteeseen. Kun märkää valuu vatsaan, se voi aiheuttaa hengenvaarallisen vatsakalvontulehduksen. Jos näin tapahtuu, kuume jatkaa kohoamistaan, vatsakivut voimistuvat ja lapsen yleistila huononee nopeasti (makaa sängyssä apaattisena eikä jaksa tehdä mitään).

Jos lääkäri epäilee umpilisäkkeen tulehdusta, lapsi leikataan mahdollisimman pikaisesti. Leikkauksesta seuraa erittäin harvoin jälkisairauksia. Vajaat 3% leikatuista lapsista saa tulehduksen leikkaushaavaan tai vatsaan.

Kotihoito

Ei ole olemassa kotihoitoa. Ota heti yhteyttä lääkäriin, jos epäilet, että lapsella on umpilisäkkeen tulehdus.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Ei koskaan näin myöhään lääkäriin on otettava heti yhteyttä, jos asiasta on vähänkin epäilystä.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Kun epäilet umpilisäkkeen tulehdusta.