Developed by

Kurkunpääntulehdus

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Kurkunpääntulehduksen oireita ovat äänen käheys ja merileijonan ääntelyä muistuttava kuiva ja vinkuva yskä. Sairautta esiintyy yleisesti alle 7-vuotiailla lapsilla. Yskä menee tavallisesti itsestään ohi vuorokauden kuluessa. Joillakin lapsilla esiintyy myös hengitysvaikeuksia. Jos lapsen hengitys on vaivalloista, ota heti yhteyttä lääkäriin.

Sairaana:

Oletko sairastunut? Vieraile uusilla kotisivuillamme: Sairaana.com

Neuvoja sairauksien hoitoon aikuisille.

Kurkunpääntulehdus on yleinen sairaus - noin 15 % lapsista sairastuu siihen ennen kouluikää. Tavallisin sairastumisikä on 2-3 -vuotta.

Kurkunpääntulehdusta on liikkeellä syksyllä ja talvisaikaan. Tauti on virustulehduksen aiheuttama. Tulehdus pesii henkitorvessa ja aiheuttaa äänihuulten seudun turpoamista. Äänen käheys ja taudille ominainen, merileijonan ääntelyä muistuttava yskä johtuvat turvotuksesta.

Joskus kurkunpääntulehdus alkaa tavallisen flunssan kaltaisena, mutta vuorokauden kuluttua alkaa esiintyä tyypillistä merileijonayskää ja kuumetta. Joissakin tapauksissa vilustumisen oireita taas ei esiinny lainkaan, vaan vinkuva yskä ja hengitysvaikeudet ilmaantuvat yhtäkkiä. Kuumetta ei tässä tapauksessa esiinny. Lapsen huulet voivat myöskin sinertyä. Tyypillistä on, että yskiminen ja hengitysvaikeudet pahenevat, kun lapsi on pitkällään, eli tyypillisesti yöllä. Tämä johtuu siitä, että lapsen ollessa makuuasennossa äänihuulten seutu alkaa uudelleen turvota.

Sairaudella on taipumus uusiutua seuraavien flunssien yhteydessä. Tämän takia joka kolmas lapsi sairastaa kurkunpääntulehduksen useampaan otteeseen. 

Sairaus on tavallisesti vaaraton ja paranee nopeasti itsestään. Kolmessa tapauksessa neljästä lapsen tila paranee selvästi seuraavien 24 tunnin kuluessa. Joidenkin ja erityisesti alle 4-vuotiaiden lasten kohdalla - kurkunpääntulehdus saattaa aiheuttaa hengitysvaikeuksia. Tässä tapauksessa lapsi on vietävä sairaalahoitoon. Joka 10. kurkunpääntulehdusta sairastava lapsi joutuu sairaalahoitoon.

Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä hankalampi sairaus on. Henkitorvi on pienillä lapsilla ahdas, ja siksi vähäinenkin äänihuulten seudun turpoamien voi aiheuttaa lapselle hengitysvaikeuksia. Viisivuotiaan lapsen henkitorvi on yleensä kehittynyt niin tilavaksi, ettei turpoamisesta johtuvia hengitysvaikeuksia esiinny. 

Hengitysvaikeuksia aiheuttavaa kurkunpääntulehdusta voidaan hoitaa kortisonin avulla. Hoitokeino on erittäin tehokas. Penisilliini tai muut antibioottilääkkeet sen sijaan eivät tehoa kurkunpääntulehdukseen.

Tartunta

Tauti leviää ilmaan yskimisen ja niistämisen yhteydessä. Vain osa tartunnalle altistuvista lapsista sairastuu kurkunpääntulehdukseen. Tauti ei ole siten erityisen tarttuva.

 

Päiväkoti:
Lapsi voi mennä päivähoitoon, kun lämpö on normaali ja kun hän voi leikkiä ja olla mukana hoitopaikan päivärytmissä tarvitsematta erityishuomiota.

Kotihoito

Yskää ja hengitysvaikeuksia voi helpottaa nostamalla lapsi istuma-asentoon ja rauhoittelemalla tätä. Kun lapsi on istuma-asennossa, henkitorvessa oleva turvotus laskee parin tunnin kuluessa ja yskä hellittää. Myös viileä, raitis hengitysilma laskee kurkunpäänturvotusta, eli huone kannattaa tuulettaa. Lapsen voi myös pukea lämpimästi ja viedä ulos hetkeksi istuskelemaan ja hengittämään raikasta ilmaa.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos lapsen yskä ja kuume jatkuvat yli kaksi päivää.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos lapsella on hengitysvaikeuksia, jos lapsen huulet alkavat sinertää tai jos lapsi on veltto ja haluton.