Developed by

Nokkosihottuma

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Nokkosihottuman oireita ovat punoittavat ja rajusti kutiavat paukamat. Nokkospaukamat vaivaavat lasta 2-3 tuntia, häviävät ja saattavat puhjeta johonkin muuhun kohtaan. Paukamat häviävät yleensä kokonaan 24 tunnin kuluessa. Monesti nokkosihottuman aiheuttaja jää selvittämättä, mutta tavallisia ihottuman laukaisijoita ovat erilaiset tulehdukset, allergiat ja kemialliset aineet. Nokkosihottumaa voidaan hoitaa antihistamiineilla.

Sairaana:

Oletko sairastunut? Vieraile uusilla kotisivuillamme: Sairaana.com

Neuvoja sairauksien hoitoon aikuisille.

Nokkosihottuma on hyvin tavallinen vaiva. Nimensä mukaisesti se muistuttaa nokkosen aiheuttamaa ihottumaa, joka on ihosta koholla ja kutisee hillittömästi. Nokkospaukamia tavataan kaikialla kehossa, mutta erityisesti rintakehässä, selässä, ja tiukkojen vaatteiden alla.

Tauti on nopeasti syntyvä. Ensimmäisenä oireena on ihon kutina, jota seuraa paukamien nouseminen. Paukamien koko vaihtelee muutamasta millimetristä useimpiin senttimetreihin, eli paukamat voivat olla vain pikkuruisia näppylöitä tai laajoja alueita kattavia läikkiä.

Nokkosihottuman syyn selvittäminen voi olla hyvin vaikeaa. Useimmissa tapauksissa syyn selvittäminen ei ole edes kovin relevanttia, sillä lapsi saa ihottuman vain kerran tai kaksi. Jos lapsi kärsii nokkosihottumasta toistuvasti, taudin aiheuttaja on syytä selvittää. Tulehdukset, allergiat ja kemialliset aineet ovat tavallisim pia ihottuman aiheuttajia.

Jos nokkosihottuma johtuu ruoka-aineallergiasta, oireet alkavat noin tunti ruoka-aineen nauttimisen jälkeen. Omena, kananmuna, kala, pähkinät, äyriäiset, appelsiini ja tomaatti ovat yleisimpiä ihouttuman laukaisijoita. Myös yliherkkyys jollekin lääkkeelle, esim. penisilliinille, voi helposti aiheuttaa ihottumaa. Mikäli nokkosihottuma johtuu allergiasta, ihottuma ilmestyy aina, kun lapsi on ollut tekemisissä allergian aiheuttajan kanssa.

Monet tulehdukset  - sekä kurkussa, korvissa, kehkoputkissa että vatsassa - voivat laukaista nokkosihottuman. Jos lapsella on jokin tulehdus, hänellä saattaa olla ihottuman lisäksi kuumetta.

Joissakin kasveissa ja hyönteisissä on kemiallisia aineita, jotka voivat aiheuttaa nokkosihottumaa. Tunnetuimpia on nokkonen, pölypunkki ja sieni-itiöt. 

Myös fysikaaliset tekijät  kuten kylmä, kuuma, aurinko, hikoileminen, raapaisu jne. sattavat olla nokkosihottuman taustalla.

Lääkitys: Nokkosihottumaa hoidetaan antihistamiineilla, joita saa apteekista ilman reseptiä. Jotkut antihistamiinit ovat väsyttäviä, eli niitä on parasta ottaa illalla. Apteekissa osataan neuvoa, mikä antihistamiini on parasta juuri sinun lapsesi tapauksessa. Vaikeissa tapauksissa lääkäri voi määrätä kortikosterodia tai valohoitoa.

Kotihoito

Useimmat lapset kokevat nokkosihottuman vain kerran tai kaksi, jolloin asialle ei ole syytä tehdä mitään. Jos ihottuman laukaisija tunnetaan, sitä on syytä välttää.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos lapsella on usein nokkosihottumaa. Jos ihottuma ei häviä 24 tunnin sisällä

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Erittäin harvinaisissa äärimmäistapauksissa, jossa kasvot, silmät, kieli ja ja suun limakalvot turpoavat.