Developed by

Vesirokko

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Vesirokko on erittäin tarttuva, viruksen aiheuttama lastensairaus, johon voi sairastua vain kerran. Vesirokon oireita ovat kuume ja koko vartalon peittävät näppylät, rakkulat ja ruvet. Jos lapsi on veltto ja haluton tai jos hänellä on hengitysvaikeuksia, lääkäriin on otettava heti yhteyttä.

Sairaana:

Oletko sairastunut? Vieraile uusilla kotisivuillamme: Sairaana.com

Neuvoja sairauksien hoitoon aikuisille.

Vesirokkoa esiintyy yleisimmin leikki- ja kouluikäisillä lapsilla.

Vesirokkoon ei ole olemassa lääkitystä.

Vesirokon ensioireita ovat matala kuume ja päänsärky. Parin päivän kuluessa kasvoihin ja rintaan nousee sairaudelle tyypillistä ihottumaa. Ihottuma leviää vähitellen muualle kehoon, joskus jopa suun limakalvoille. Kuume kohoaa 39-40 asteen tienoille.

Ihottuma on ensin punatäpläistä ja kutisevaa, sitten täplät muuttuvat näppylöiksi ja lopulta rakkuloiksi, jotka muistuttavat punareunaisia vesipisaroita. Parin seuraavan päivän kuluessa vesirakkulat kuivuvat tai halkeilevat, ja niiden tilalle muodostuu rupea. Lapsella on yleensä samanaikaisesti kaikissa kehitysvaiheissa olevaa vesirokkoihottumaa;  punaisia täpliä, näppylöitä, rakkuloita ja rupea. Vesirokkorakkuloiden määrä voi vaihdella paljon, muutamasta jopa satoihin.

Sairaus kestää yleensä viikon verran.

Lasten sairastumisen asteessa on suuria eroja. Pienet lapset sairastavat vesirokon yleensä lievänä, kun taas isot lapset sairastavat sen voimakkaampana; heillä on runsaasti rakkuloita ja korkea kuume.

Lapsella on taipumus raapia ihoaan, kun rakkulat kutisevat. Tästä voi seurata ihottuma-alueelle syntyvä bakteeritulehdus. Ihon tulehtuminen ilmenee voimakkaana punoituksena ja turvotuksena. Nesterakkuloista saattaa myös valua paksua märkää.

Jos raskaana oleva sairastuu vesirokkoon, se saattaa olla vaaraksi sikiölle.

Tartunta

Vesirokko on erittäin tarttuva tauti, jonka itämisaika on kaksi viikkoa. Tartunnan voi saada sekä ilmasta että kosketuksesta. Vesirokko tarttuu sekä itämisaikana että taudin puhjettua - siihen asti, kunnes viimeinenkin näppylä on hävinnyt.

 

Päivähoito:
Lapsen on oltava kotona, kunnes viimeisetkin näppylät ovat hävinneet ja kunnes hän on kuumeeton.

Kotihoito

Kun lapsella on korkea kuume, huone on pidettävä viileänä ja lapsi on vaatetettava kevyesti. Hänen on saatava runsaasti juotavaa. Kutinaa voidaan lievittää apteekista saatavalla linimentillä. Jos lapsi raapii rakkuloita, hänen kyntensä leikataan lyhyiksi, ja hänelle pannaan käsineet käteen yön ajaksi.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos lapsella on kuumetta, eikä hän suostu juomaan. Jos lapsi on alle 2-vuotias, ja kuumetta on yli 39 astetta. Jos lapsen kuume jatkuu ihottuman jo hävittyä (ks. Kuume)

Ota heti yhteyttä lääkäriin

 Jos lapsi on veltto ja haluton tai jos hänellä on yskää ja hengitysvaikeuksia. Jos kuumetta on yli 40,5 astetta.