Developed by

Yskänrokko eli huuliherpes

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Yskänrokko on herpes simplex viruksen aiheuttama tarttuva tauti. Virus aiheuttaa kirveleviä rakkuloita huuliin ja suuhun. Tauti voi uusiutua uudestaan ja uudestaan, sillä kun virus on kerran päässyt elimistöön, se jää sinne pysyvästi. Suurimman osan aikaa virus on oireeton, mutta se voi aktivoitua sopivan tilaisuuden tullen, esim. flunssan yhteydessä. Jos rakkulat leviävät nenään tai silmiin, on lääkäriin otettava heti yhteyttä.

Sairaana:

Oletko sairastunut? Vieraile uusilla kotisivuillamme: Sairaana.com

Neuvoja sairauksien hoitoon aikuisille.

Yskänrokko alkaa tavallisesti punoituksella, kutinalla ja pistelyllä siinä kohtaa, mihin rakkula on kehittymässä. Parin päivän sisällä huuleen puhkeaa rakkuloita, jotka ovat aluksi kirkkaita ja myöhemmin kellertäviä. Rakkulat kehittyvät muutamassa päivässä vetistäviksi ruviksi, ja viikon parin kuluessa ruvet irtoavat. Rakkuloita esiintyy huulissa ja suun limakalvoilla.

Herpeksen ärsyttävin piirre on, että se tahtoo uusiutua. Jos lapsella on kerran ollut yskänrokko, on aina olemassa mahdollisuus, että virus aktivoituu uudelleen. Ulkoiset ärsykkeet  voivat edesauttaa viruksen aktivoitumista esim. yskä (josta nimi yskänrokko) tai jokin infektio. Myös auringonvalo ja stressi voivat aiheuttaa taudin puhkeamisen. Noin joka viides tartunnan saaneista kärsii toistuvista yskänrokoista läpi elämän.

Kaikki lapset voivat saada herpes-tartunnan, mutta yleisimmin tauti puhkeaa ensimmäisen kerran 3-5 vuoden iässä. Noin 90%:lla aikuisista on jossain vaiheessa elämää ollut yskänrokko.

Alle 3-vuotiailla lapsilla herpes-virus aiheuttaa suutulehduksen. Suutulehduksen oireita ovat suun punoitus ja suussa olevat rakkulat. Lapsella on tavallisesti myös lievää kuumetta.

Lääkitys: On olemassa lääkkeitä, jotka nopeuttavat rakkuloiden parantumista mutta itse virusta ne eivät pysty tuhoamaan. Jos kyseessä on lieväoireinen yskänrokko, jossa on vain pari rakkulaa, sitä voidaan hoitaa paikallisesti virusvoiteella. Hoito on aloitettava mahdollisimman aikaisin, mieluiten heti kun ihossa alkaa tuntua pistelyä. Jos kyseessä on vaikeaoireisempi tai tiheästi uusiutuva yskänrokko, tablettilääkitystä voidaan harkita. Alle 3-vuotiaita voitaan hoitaa mikstuuralla.

Suutulehduksesta kärsivä lapsi ei tavallisesti halua syödä eikä juoda, sillä suuhun sattuu. Tällöin voi olla viisasta antaa lapselle parasetamolia, ja 45 minuutin kuluttua juotavaa ja syötävää. Parasetamoli poistaa kivun niin, että lapsi voi syödä ja juoda.

Tartunta

Huuliherpes tarttuu kosketus- tai pisaratartuntana ihmisestä toiseen. Myös taudinkantajat tartuttavat virusta, eli tautia on vaikeaa välttää. Kun virus on aktiivinen, tauti tarttuu suoran kosketuksen välityksellä.  Rakkulat tartuttavat kunnes niissä kaikissa on rupi.

 

Päivähoito:
Lapsi voi mennä päivähoitoon ja kouluun. On tärkeää pestä kädet, että tauti ei leviä.

Kotihoito

On tärkeää, että hoito aloitetaan mahdollisimman nopeasti. Jos lapsella on ollut kerran yskänrokko, on hyvä pitää kotona virusvoidetta taudin uusiutumisen varalta. Huolehdi, että lapsi ei koskettele rakkuloita, sillä koskettelu voi aiheuttaa bakteeriperäisiä lisätulehduksia, ja koskettelun myötä tauti voi levitä sormista muihin ihmisiin. Tartuntavaaran vuoksi sekä lapsen että aikuisen on pestävä kädet sen jälkeen, kun rakkuloita on koskettu.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Kun yskänrokko puhkeaa ensimmäisen kerran. Jos rakkulat eivät parane kahden viikon kuluessa. Jos rakkuloista vuotaa paksua limaa. Jos yskänrokko vaivaa vähän väliä.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos rakkulat leviävät nenään tai silmiin. Jos lapsen silmät alkavat punoittaa.