Developed by

Vierasesine sieraimessa

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Vierasesine nenässä on suhteellisen tavallinen ongelma 1-5 vuotiailla. Vierasesine on poistettava viipymättä. Aikuinen voi puhaltaa vierasesineen ulos tämä menetelmä on hyvin tehokas. Jos tämä ei onnistu, lääkäriin on otettava heti yhteyttä.

Sairaana:

Oletko sairastunut? Vieraile uusilla kotisivuillamme: Sairaana.com

Neuvoja sairauksien hoitoon aikuisille.

Pienet lapset työntävät helposti kaikkea mahdollista sekä omiin sieraimiinsa että leikkikaveriensa sieraimiin. Kivet, helmet, herneet ja muu ruoka on tavallisia esimerkkejä sieraimiin joutuvista esineistä.

Aikuinen tulee tietoiseksi ongelmasta, kun lapsi alkaa itkeä tai kertoo, että nenässä on jotakin. Useimmiten vierasesineen voi nähdä tai tuntea sormilla, mutta joskus aikuisen on vaikeaa päästä perille, onko nenässä todella jotakin. Jos et ole varma asiasta, ota yhteyttä lääkäriin. Vierasesine on poistettava viipymättä.

Mikäli vierasesinettä ei poisteta heti, lapsen nenä menee tukkoon ja alkaa vuotaa, sillä vierasesine ärsyttää sieraimen limakalvoja. Oireet ilmaantuvat  muutaman tunnin sisällä. Aluksi nenä vuotaa kirkasta nestettä, ja vähän myöhemmin paksua ja pahanhajuista limaa. Ellei vierasesinettä edelleenkään poisteta, nenän verenkierto voi häiriintyä ja nenä kärsii pysyviä vaurioita.

Jos lapsi yrittää itse kalastaa vierasesineen ulos, yritys päätyy yleensä siihen, että vieraesine painuu vain syvemmälle sieraimeen. Sama pätee aikuisen kalastusyrityksiin. Vierasesinettä ei kannata yrittää kalastaa ulos itse sormin tai pinsetein on paljon parempi käyttää allamainittua puhallusmenetelmää.

Lääkäri voi poistaa vierasesineen erityisillä pinseteillä tai tongeilla. Lapsi on yleensä hyvin hermostunut toimenpiteen aikana, joten lasta on normaalisti pideltävä tiukasti paikoillaan. Muuten vierasesine voi painua syvemmälle sieraimeen ja vahingoittaa limakalvoja, josta seuraa kipua ja nenäverenvuotoa. Harvinaisissa tapauksissa lapsi täytyy nukuttaa toimenpiteen ajaksi.

Kotihoito

Vierasesineen poistoon on olemassa hyvin tehokas menetelmä. Kerro lapselle, että aiot antaa hänelle kunnon suukon ja puhaltaa hänen suuhunsa. Aseta huulesi tiukasti lapsen avoimelle suulle kuten tekohengityksessä. Sulje sormella se sierain, jossa ei ole vierasesinettä. Puhalla lapsen suuhun lyhyt mutta voimakas puhallus, jotta vierasesine lentää ulos. Voit ehkä joutua toistamaan puhalluksen muutaman kerran. Menetelmä toimii kolme kertaa neljästä.

Isommat lapset voivat itse puhaltaa vierasesineen ulos niistämällä voimakkaasti sitä sierainta, jossa vierasesine on - toinen sierain suljetaan.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Älä koskaan odota seuraavaan päivään, vaan ota lääkäriin välittämästi yhteyttä, ellet itse saa vieraesinettä ulos, tai jos epäilet lapsen sieraimessa olevan vierasesineen.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Ellet itse saa vieraesinettä ulos.