Developed by

Nyrjähdykset, murtumat ja venähdykset

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Kaatumiset ja putoamiset aiheuttavat usein vammoja lapsille. Tapaturma voi sattua, kun lapsi leikkii, pyöräilee tai urheilee. Liikunta ja leikki on kuitenkin tärkeää lapsen fyysiselle ja sosiaaliselle kehitykselle, eikä lapsen liikkumista ole syytä rajoittaa tapaturmien pelossa.

Sairaana:

Oletko sairastunut? Vieraile uusilla kotisivuillamme: Sairaana.com

Neuvoja sairauksien hoitoon aikuisille.

Polkupyörä-onnettomuudet ovat hyvin tavallisia, ja niistä seuraavia vammoja voidaan ehkäistä käyttämällä polkupyöräkypärää. Lapsi kaatuu usein pää edellä, koska hänen päänsä painaa enemmän suhteessa muuhun vartaloon.

Koska leikki-ikäisen lapsen aistit eivät vielä ole kehittyneet täydellisesti, hän putoaa ja kaatuu helposti. Pieni lapsi ei hahmota kunnolla nopeuksia ja etäisyyksiä.

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että:
- lapsi pystyy ajamaan pyörällä 5-vuotiaana
- lapsi voi ylittää yksin vilkkaasti liikennöidyn kadun 9-vuotiaana
- lapsi voi pyöräillä yksin liikenteessä 11-12-vuotiaana

Lasten nivelet ja nivelsiteet ovat hyvin vahvoja, kun taas luut ovat hauraita. Tämän takia lasten luut murtuvat helpommin kuin aikuisten. Jos lapsi liikkuu ja leikkii normaalisti kaatumisen tai putoamisen jälkeen, kyseessä ei voi olla kovin vakava vamma. Jos lapsi ei pysty astumaan jalallaan tai hän varoo käyttämästä kättään, kyseessä voi olla nyrjähdys tai murtuma.

Murtuneeseen käteen tai jalkaan koskee välittömästi, jos sitä liikutetaan. Myös luun painaminen aiheuttaa voimakasta kipua. Turvotus ja arkuus on lisäksi tyypillinen oire. Lapsilla esiintyy eniten murtumia ranteen, kyynärpään ja nilkan tienoilla.

Mikäli kyseessä on nyrjähdys, lapsi voi hetken kuluttua tapaturmasta liikkua normaalisti. Muutaman tunnin kuluttua nivel alkaa turvota ja sitä alkaa särkeä. Nilkka-, ranne- ja sorminivelet nyrjähtävät helpoimmin.

Urheilevat lapset kärsivät usein ylirasituksesta riippumatta urheilulajista. Polven ja nilkan ylirasitus on tavallisinta. Kipu alkaa liikkeen mukana ja katoaa, kun urheilua ei harjoiteta muutamaan päivään.

Lihasvenähdyksiä esiintyy eniten kouluikäisillä lapsilla. Venähtäneen lihaksen tienoille kerääntyy verta, mikä näkyy turvotuksena ja tuntuu kipuna. Lihakseen sattuu erityisesti silloin, kun sitä rasitetaan. Reisi- ja pohjelihaksen venähdyksiä sattuu usein jalkapallon peluussa ja olkapään venähdyksiä kori- ja lentopalloa pelattaessa.

Kotihoito

Olipa kyseessä murtuma, nyrjähdys tai venähdys, niin tärkeimpiä hoitotoimenpiteitä ovat jääpussi, tiukka side, jäsenen kohoasento ja lepo. Ne kaikki ehkäisevät verenvuotoa, turvotusta ja kipua.

Jääpussi ja alueen jäähdyttäminen on tärkeää, sillä kylmä supistaa verisuonia. Jääpussia on syytä pitää paikoillaan vähintään puoli tuntia.

Tiukka side eli kompressio ja kohoasento hillitsevät verenvuotoa. Sidettä on pidettävä paikoillaan muutamia päiviä tai viikkoja riippuen vamman vakavuudesta siihen asti, kunnes alue ei enää ole arka. Side poistetaan yön ajaksi.

Kohoasennon on hyvä olla vähintään 45 astetta ja jäsentä on syytä pitää koholla muutamia tunteja.

Lapsen on oltava levossa vähintään päivän tai kahden ajan, eikä vammautunutta aluetta saa rasittaa. Lapselle voi antaa särkylääkettä, esim. parasetamolia.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos vammautunut alue on edelleen turvonnut ja kipeä.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos epäilet, että kyseessä on murtuma. Jos kotihoito ei auta.