Developed by

Hinkuyskä

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Hinkuyskä on bakteeri bordetella pertusiksen aiheuttama tauti. Se alkaa tavallisen flunssan oireilla, jotka kestävät pari viikkoa. Sitten alkavat taudille tyypilliset, rajut yskänkohtaukset,  joihin kuuluu hinkuva hengitys. Hinkuyskä on hengenvaarallinen alle 3-kuukautisille vauvoille. Vauvoilla ei esiinny hengityksen hinguntaa,  sillä heidän hengityksensä yksinkertaisesti pysähtyy yskänkohtauksen jälkeen. Isommilla lapsilla hinkuyskä ei vaadi minkäänlaista hoitoa, mutta vauvoja on tarkkailtava herkeämättä. Suuri osa alle 1-vuotiaista hinkuyskäpotilaista joutuukin sairaalaan. Jos lapsesi on alle 1-vuotias, ja epäilet hänen saaneen hinkuyskätartunnan, tai jos lapsella on hengitysvaikeuksia, ota välittömästi yhteyttä lääkäriin.

Sairaana:

Oletko sairastunut? Vieraile uusilla kotisivuillamme: Sairaana.com

Neuvoja sairauksien hoitoon aikuisille.

aailmassa esiintyy vuosittain 20-40 miljoonaa hinkuyskätartuntaa ja noin 300.000 kuolemantapausta. Tauti oli aikaisemmin myös pelätty Suomessa, mutta rokotusohjelman ansiosta se on saatu hallintaan. Tauti ei ole kuitenkaan kokonaan hävinnyt Suomesta, vaan vuosittain esiintyy muutamia tapauksia itse asiassa tapauksia on nyt enemmän kuin 20 vuotta sitten.

Hinkuyskä on erittäin helposti tarttuva tauti, joka johtuu bordetella pertusis bakteeritartunnasta.  Elimistöön päästyään bakteeri alkaa muodostaa myrkkyainetta, joka aiheuttaa taudin oireet. Tämän takia tautiin ei ole olemassa lääkehoitoa, sillä vaikka itse bakteeri saataisiinkiin hengiltä, veressä jo oleva myrkkyaine tekee lapsen sairaaksi.

Tauti alkaa normaalin flunssan tavoin; lapsi on nuhainen ja yskii vähän. Tämän takia hinkuyskä on vaikea tunnistaa alkuvaiheessa. Parin viikon kuluttua alkaa taudille tyypilliset, ankarat yskänkohtaukset, joita seuraa hinkuva hengitys. Tauti on hengenvaarallinen pikkuvauvoille, sillä heidän hengityksensä pysähtyy yskänkohtauksen jälkeen ja huulet sinertyvät. Yli 10-vuotialla lapsilla yskä on hyvin kuivaa. Lapsi saattaa myös yskiä limaa ja oksentaa. Lapsella voi olla päivittäin jopa 30-40 yskänkohtausta. Pahin vaihe kestää 2-3 viikkoa, ja lapsi on täysin terve vasta 6-8 viikon kuluttua. Hinkuyskän sairastanut lapsi on immuuni taudille muutaman vuoden mutta ei loppuikäänsä. Hinkuyskän voi siis saada useamman kerran elämänsä aikana.

Jos epäilet lapsellasi olevan hinkuyskän, lääkäri voi viljelyn perusteella selvittää, onko kyseessä hinkuyskä. Vastauksen saamiseen menee muutama päivä. Tavallisesti hinkuyskä ei vaadi minkäänlaista hoitoa, mutta vauvat on parasta hoitaa sairaalassa, jossa heitä voidaan tarkkailla koko ajan. Lääkäri voi määrätä hinkuyskään antibiootteja, mutta tulokset eivät ole kovin vakuuttavia. Lapsi saattaa saada hinkuyskän lisätautina keuhkokuumeen, välikorvantulehduksen tai keuhkoputkentulehduksen. Kuume on oire jostakin tällaisestä lisätaudista hinkuyskä itsessään ei aiheuta kuumetta. Lisätauti voidaan hoitaa antibiooteilla.

Suomalaiset lapset rokotetaan hinkuyskää vastaan 4 kertaa + 1 tehoste . Nämä rokotukset antavat hyvän suojan hinkuyskää vastaan, mutta ei elinikäistä suojaa. 

Lääkitys: Hinkuyskää voidaan hoitaa antibiooteilla, mutta tulokset eivät ole kovin vakuuttavia. Yskänlääkkeillä ei ole minkäänlaista vaikutusta.

Tartunta

Hinkuyskä om kaikkein tarttuvin bakteerin aiheuttama sairaus Pohjois-Euroopassa. Jos päiväkotiin tulee hinkuyskäinen lapsi, yhdeksän lasta kymmenestä saa häneltä tartunnan, elleivät lapset ole sairastaneet tautia aikaisemmin tai ellei heitä ole rokotettu. Tauti tarttuu yskinnän ja aivastelun välityksellä. Hinkuyskäinen lapsi tartuttaa jo ennen taudin puhkeamista sekä jopa neljä viikkoa yskänkohtausten alkamisen jälkeen. Taudin itämisaika on 5-15 päivää.

 

Päivähoito:
Hinkuyskäistä lasta ei saa viedä päivähoitoon ennenkuin yskänkohtaukset ja hinkuva hengitys on loppunut. Jos päivähoitopaikassa huomataan hinkuyskää, alle 1-vuotiaat lapset on lähetettävä kotiin (paitsi ne, joilla on ollut aikaisemmin hinkuyskä ja ne, jotka on jo rokotettu kaksi kertaa). Isommilla lapsilla ja aikuisilla voi olla hinkuyskä ilman että he tajuavat sairastavansa hinkuyskää. Tämän takia flunssaisten ja yskivien henkilöiden on syytä pysytellä kaukana pikkuvauvoista.

Kotihoito

Sängyn päänalustaa kannattaa korottaa 15-20 cm kirjoilla yms. Se vähentää yskimistä ja helpottaa hengitystä.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos epäilet hinkuyskää.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos epäilet hinkuyskää alle 1-vuotiaalla lapsella, tai jos lapsella on hengitysvaikeuksia. Jos lapsella on hinkuyskän lisäksi kuumetta.