Developed by

RS-virus

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

RS-virus on flunssavirus. Isommilla lapsilla RS-virus aiheuttaa tavallisen flunssan, kun taas alle 3-vuotiaat saavat helposti keuhkoputkentulehduksen. RS-virusta ei voi hoitaa lääkkein, kun taas keuhkoputkentulehdukseen löytyy tehokas lääkitys. Mikäli lapsen hengitys vaikeutuu, lääkäriin on otettava yhteyttä välittömästi.

Sairaana:

Epäiletkö saaneesi RS-viruksen? Käy osoitteessa www.sairaana.com/sairaudet/rs-virus. Kyseessä ovat uudet kotisivut, jotka sisältävät hyviä neuvoja aikuisten sairauksien hoitoon.

Monet eri virukset voivat aiheuttaa flunssan. Noin 25% lasten flunssista johtuu RS-viruksesta. Vanhempia huolestuttaa usein ajatus, että lapsi on saanut RS-viruksen - mutta huolestuminen on harvoin aiheellista. Isommilla lapsilla ja aikuisilla RS-virus johtaa nimittäin tavalliseen flunssaan, joka paranee itsestään parissa viikossa. Alle 3-vuotiailla lapsilla RS-virus voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia. Noin puolelle alle 3-vuotiaista lapsista kehittyy keuhkoputkentulehduksen oireita, ja hengitys alkaa vinkua (astma).

Flunssan tyypillisiä oireita ovat kuume, yskä ja nenän vuotaminen. Flunssa alkaa huonovointisuudella, nuhalla ja nenän tukkoisuudella. Parin päivän sisällä nenä alkaa vuotaa, ja nuhaerite voi myöhemmin muuttua paksuksi ja keltaiseksi. Yskä, aivastelu, kurkkukipu ja kuume ovat tavallisia. Pikkulapsilla kuume voi nousta 40 asteeseen, kun taas isommilla lapsilla on vain lievää kuumetta tai ei lainkaan kuumetta.

Kuume häviää normaalisti viikossa ja yskä 2-3 viikossa. Keuhkoputkentulehdusta potevilla pienillä lapsilla yskä voi kestää yli kuukauden. Mikäli lapsi saa keuhkoputkentulehduksen, lääkäri voi määrätä siihen lääkityksen. Alle 6 kk:n ikäinen, keuhkoputkentulehdusta poteva vauva voi saada niin pahoja hengitysvaikeuksia, että hänet on vietävä sairaalahoitoon, mutta onneksi näin tapahtuu vain harvoin (3-5%).

Lisätauteina esiintyy keuhkokuumetta ja/tai välikorvantulehdusta - mutta hyvin harvoin. Tällaiset lisätaudit hoidetaan antibiooteilla.

Tartunta

RS-virus on hyvin tarttuva. Koska tartuntariski on suurin taudin puhjetessa ja lähipäivinä sen jälkeen, lasta ei tarvitse eristää. Voidaan olettaa, että kaikki päiväkotilapset altistuvat joka vuosi tartunnalle, eikä sitä voida estää. Sairaan lapsen on kuitenkin syytä välttää kontakteja alle puolivuotisiin vauvoihin, sillä näille RS-virus voi aiheuttaa vakavan sairauden.

 

Päiväkoti:
Lapsen on oltava kotona, kunnes hän on kuumeeton ja kunnes hän voi osallistua päivähoitopaikan normaaliin toimintaan.

Kotihoito

Vaikka flunssaa ei voidakaan parantaa, oireita voidaan lievittää. Nenän tukkoisuus on lapselle epämiellyttävää, ja se voi johtaa välikorvan- tai poskiontelontulehdukseen. Lapsen oloa voidaan helpottaa kohottamalla päänalusta esim. kirjojen tai tiilien (20 cm) avulla, niin että pää on muuta kehoa korkeammalla. Ellei tämä auta, lapselle voi antaa nenätippoja. 

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos lapsen kuume tai yskä jatkuu senkin jälkeen, kun nenä on lakannut vuotamasta. Mikäli lapsen hengitys on vaikeutunut tai on vinkuvaa.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos lapsi on veltto ja haluton (makaa hiljaa sängyssä, ei halua leikkiä tai kuunnella satuja), tai jos lapsella on hengitysvaikeuksia.