Developed by

Kasvukivut

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Useimmilla lapsilla ja vanhemmilla on kokemuksia kasvukivuista. Lapsi herää keskellä yötä tuskaisena ja valittaa, että molempia jalkoja särkee. Kevyt hieronta, lämpö tai särkylääke poistaa kivun. Seuraavana aamuna lapsi on terve ja liikkuu normaalisti.

Sairaana:

Oletko sairastunut? Vieraile uusilla kotisivuillamme: Sairaana.com

Neuvoja sairauksien hoitoon aikuisille.

Kasvukipujen syytä ei tiedetä. Monet uskovat, että lapsen jalkoja särkee kasvun vuoksi. Asia ei ole kuitenkaan niin - onneksi. Jos lapseen sattuisi, kun hän kasvaa, lapsuus olisi kauheaa aikaa monine kipuineen - lapsihan kasvaa koko ajan. 

Kun puhutaan terveistä lapsista, kasvukivut ovat päänsäryn jälkeen yleisin kivun muoto. Joka viidennellä lapsella on kasvukipuja. Kasvukivut alkavat tavallisesti 4-5 vuoden iässä, ja häviävät noin 10 vuoden iässä. Kasvukivut ovat täysin vaarattomia, ja lapsi kehittyy aivan normaalisti.

On tyypillistä, että kasvukivut ilmaantuvat terveellä ja normaalilla lapsella keskellä yötä, yleensä puolenyön jälkeen. Lapsi herää itkien ja valittaa, että molempiin jalkoihin sattuu. Kivut kestävät 10-15 minuuttia, ja lapsi kuvaa niiden paikantuvan syvälle jalkoihin - joko polviin, sääriluihin tai nilkkaniveliin. Jonkin ajan kuluttua lapsi vaipuu taas uneen. Seuraavana aamuna lapsi pystyy kävelemään ja juoksemaan aivan normaalisti. 

Jos lapsella on ollut kerran kasvukipuja, hän saa niitä suurella todennäköisyydellä uudestaan seuraavien vuosien aikana. Yleensä lapsella on 3-4 kasvukipukohtausta kuukaudessa muutaman vuoden ajan. On tavallista, että lapsella on kipuja useana peräkkäisenä yönä.

Kotihoito

Usein kipu lievittyy jalkaa nyrkillä kevyesti hakkaamalla tai särkevää kohtaa hieromalla. Kipua voi myös lievittää kietomalla lämpöisen pyyhkeen jalkojen ympärille. Ellei lapsi rauhoitu 10-15 minuutissa, tavallinen särkylääke auttaa.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos lapsi ontuu kävellessään tai jos jalka on turvonnut ja lämmin.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos jalka on punainen, ja lapsella on kuumetta.