Developed by

Vauvarokko eli kolmen päivän kuume

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Vauvarokko on lievä lastentauti, johon voi sairastua vain kerran. Kolme päivää jatkuneen kuumeen jälkeen lapselle ilmestyy pienitäpläistä vaaleanpunertavaa ihottumaaja samalla kuume laskee. Jos lapsi on veltto ja haluton, lääkäriin on otettava heti yhteyttä.

Sairaana:

Oletko sairastunut? Vieraile uusilla kotisivuillamme: Sairaana.com

Neuvoja sairauksien hoitoon aikuisille.

Vauvarokko on viruksen aiheuttama, erittäin helposti tarttuva lastensairaus. Tavallisin sairastumisikä on 6-24 kk. Tyypillinen oire on kolmen päivän kestoinen (joskus 5 vrk) kuume, joka kohoaa usein 39-40 asteeseen. Lapsi on ärtyisä, mutta muuten hyväkuntoinen. Nielu voi olla punoittava, silmäluomissa voi olla turvotusta ja niskan imusolmukkeet voivat olla lievästi suurentuneita.

Samalla kun kuume häviää, lapselle kehittyy punertavaa ihottumaa. Ihottuma nousee ensin rintaan ja kaulaan, josta se leviää vähitellen muualle vartaloon. Ihottuma on vaaleanpunertavaa ja pienitäpläistä, ja se hälvenee sormella painettaessa. Reaktio on siis päinvastainen kuin aivokalvontulehduksen aiheuttaman ihottuman kohdalla.

Ihottuma häviää nopeasti, jopa seuraavien tuntien aikana ja viimeistään 1-2 päivän kuluessa.

Sairauteen ei ole olemassa erityistä hoitokeinoa.

Tartunta

Tauti johtuu viruksesta, joka on erittäin tarttuva ja leviää ilmasta. Lapsi saa kuumeen 5-15 päivän kuluttua tartunnasta.

 

Päiväkoti:
Lapsi voi mennä päivähoitoon, kun lämpö on normaali ja kun hän voi leikkiä ja olla mukana hoitopaikan päivärytmissä tarvitsematta erityishuomiota.

Kotihoito

Lapsi vaatetaan kevyesti, jotta kuume saataisiin laskemaan, ja huoneessa on oltava viileää. Lapsen on saatava runsaasti juotavaa, koska kuumeessa haihtuu paljon nestettä. Lapsen ei tarvitse pysytellä vuoteessa, jos hän vaikuttaa hyväkuntoiselta.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos kuumeinen lapsi ei  suostu juomaan.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos lapsi on veltto ja haluton tai jos kuumetta on yli 40,5 astetta.