Developed by

Maitorupi eli atooppinen ihottuma

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Maitorupi on atooppisen ihottuman muoto ja se on hyvin tavallinen lasten ihosairaus. Se alkaa tavallisesti alle vuoden iässä ja häviää useimmiten iän myötä. Maitorupi on perinnöllinen sairaus, jolla on yhteys allergiaan. Taudille on tyypillistä kuiva, hilseilevä ja punoittava iho. Alle 2-vuotiailla ihottumaa esiintyy erityisesti kasvoilla, kun taas isommilla lapsilla ihottuma on kyynär- ja polvitaipeissa. Isompien lasten atooppista ihottumaa kutsutaan taiveihottumaksi. Hoitoon käytetään perus- ja kortisonivoiteita.

Sairaana:

Oletko sairastunut? Vieraile uusilla kotisivuillamme: Sairaana.com

Neuvoja sairauksien hoitoon aikuisille.

Maitorupi on tavallisin lasten ihosairaus. Viimeisten 10 vuoden aikana lasten maitorupitapausten määrä on kolminkertaistunut, ja 10-20% kaikista lapsista saa nykyään maitoruven.

Sairaus alkaa useimmiten muutaman kuukauden iässä ja kestää muutaman vuoden. Suurimmalla osalla sairaus häviää puberteettiin mennessä.

Maitorupi on perinnöllinen sairaus. Jos lapsen vanhemmilla tai sisaruksilla on maitorupi, astma tai heinänuha, lapsella on suurentunut riski sairastua maitorupeen. Lisäksi noin puolet kaikista maitorupea sairastavista lapsista on yliherkkiä jollekin aineelle. Mikäli lapsi altistuu aineelle, jolle hän on allerginen, ihottuma pahenee. Sitrushedelmät, saippua, pöly ja useat ruoka-aineet (useimmiten maito, kananmunat tai kala) ovat tyypillisiä esimerkkejä aineista, joita lapsi ei siedä.

Kaikilla maitorupea sairastavilla lapsilla on hyvin kuiva iho. Sylilapsen (0-2 vuotiaan) kasvot, kaula ja rintakehä ovat kuivat, hilseilevät ja punaiset. Isommilla lapsilla (2-12 vuotiailla)  ihottumaa esiintyy tavallisesti kyynärtaipeissa, polvitaipeissa, ranteissa ja nilkoissa, ja iho on näissä kohdissa paksua ja karkeauurteista. Tätä vanhempien lasten atooppisen ihottuman muotoa kutsutaankin taiveihottumaksi. Kun ihottuma on rauhallinen, ihon väri on normaali, mutta heti kun ihottuma pahenee, iho alkaa punoittaa. Kaikilla lapsilla esiintyy kiusallista kutinaa.

Kun lapsi raapii ihottumaa, iho voi mennä rikki. Tämä saattaa aiheuttaa tulehduksen, jolloin ihottuma alkaa märkiä.

Vanhemmille maitoruven hoito asettaa suuria vaatimuksia. Ihottuma pystytään kuitenkin pitämään kurissa yksinkertaisin keinoin.

Kotihoito

On erittäin tärkeää, että lapsen kuiva iho käsitellään perusvoiteella 2 kertaa päivässä ympäri vuoden.

Mikäli ihottuma pahenee - leviää ja alkaa punoittaa - suositellaan kortisonivoiteen käyttämistä. Koska kortisonivoiteella voi olla sivuvaikutuksia, on tärkeää käyttää voidetta oikein. Kortisonivoidetta suositellaan käytettäväksi lyhytaikaisesti mutta tehokkaasti. Kortisonivoidetta käytetään 2 kertaa päivässä kolmen päivän ajan ja sen jälkeen kerran päivässä 3 päivän ajan. Kortisonivoidetta sivellään vain kohtiin, joissa on ihottumaa. Tämän jälkeen voiteen käytössä pidetään vähintään 10 päivän tauko. Tällä tavoin lapsi altistetaan mahdollisimman pienelle kortisonimäärälle.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Mikäli näyttää siltä, että tietyt ruoka-aineet, pöly tai saippua pahentavat ihottumaa, niitä on syytä välttää.

Lääkäriin otetaan yhteyttä seuraavana päivänä: Mikäli tehohoito ei tepsi ihottumaan. Kun ihottuma näyttää tulehtuneelta tai kun se märkii. Jos näyttää siltä, että lapsi ei siedä joitakin tiettyjä aineita, hänelle voidaan tehdä allergiatesti.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Ei ole tarpeellista.