Developed by

Rauhaskuume

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Rauhaskuume tunnetaan myös nimellä mononukleoosi ja suutelutauti. Se on viruksen aiheuttama tauti, jota esiintyy eniten alle 5-vuotiailla lapsilla. Useimmiten vanhemmat eivät huomaa lainkaan, että lapsella on rauhaskuume, koska lapsi ei tule siitä erityisen sairaaksi. Monesti rauhaskuume muistuttaa tavallista flunssaa, sillä sen tyypillisiä oireita ovat lievä lämmönnousu ja kurkkukipu. Rauhaskuumeeseen ei ole hoitoa.

Sairaana:

Epäiletkö saaneesi rauhaskuumeen? Käy osoitteessa www.sairaana.com/sairaudet/rauhaskuume. Kyseessä ovat uudet kotisivut, jotka sisältävät hyviä neuvoja aikuisten sairauksien hoitoon.

Rauhaskuume on viruksen aiheuttama tauti, jota esiintyy yleensä alle 5-vuotiailla lapsilla. Tautia esiintyy harvoin 5 - 15 -vuotiailla. Puolet kaikista 5 vuotta täyttäneistä lapsista on sairastanut rauhaskuumeen ilman, että vanhemmat ovat edes sitä huomanneet. Lapsi voi sairastua tähän tautiin vain kerran elämässään.

Rauhaskuumeen oireet vaihtelevat tavallisesta flunssasta vaikeaan nielutulehdukseen. Yleensä rauhaskuume muistuttaa tavallista flunssaa. Lapsi valittaa kurkkukipua, ja hänellä on lievää kuumetta. Tauti kestää noin viikon.

Harvinaisissa tapauksissa lapsi sairastuu vakavammin. Tälläin imusolmukkeet turpoavat, kuume nousee korkealle ja kurkku on hyvin kipeä. Kuumetta voi olla noin 39-40 astetta, ja se voi kestää jopa 3 viikkoa. Nielu kipeytyy niin pahasti, että lapsen on vaikeaa syödä ja juoda. 

Turvonneet imusolmukkeet tuntuvat herneen kokoisilta, aristavilta kyhmyiltä kaulassa, niskassa ja joskus kainalokuopissa sekä nivusissa. Nielurisat ovat myös turvonneet ja niissä näkyy paksu, valkoinen peite. Joillekin lapsille voi kehittyä suuriläiskäistä, punoittavaa rokkoa rintakehään.

Vain verikokeella voidaan varmistaa, onko lapsella rauhaskuume. Verikoe voidaan ottaa vasta, kun lapsi on ollut sairaana viikon.

Lapsilla esiintyy tuskin koskaan lisätauteja. Teini-ikäisillä ja nuorilla aikuisilla niitä sen sijaan voi esiintyä. Pelätyin komplikaatio on niin voimakas nielurisojen tulehdus, että lapsi saa hengitysvaikeuksia.

Tartunta

Tauti tarttuu syljen välityksellä ja voi levitä lapsesta toiseen suutelemalla. Tauti voi levitä myös leikkikaluissa tai juoma-astioissa olevan syljen välityksellä. Rauhaskuumetta sairastava lapsi voi tartuttaa muita lapsia jopa kuukausien kuluttua taudin alkamisesta. Lapsi sairastuu 3 - 8 viikon kuluttua tartunnasta.

 

Päiväkoti:
Lapsi voidaan viedä hoitoon, kun hän on terve, eli kun hän voi leikkiä ja osallistua hoitopaikan toimintoihin tarvitsematta erityishoitoa.

Kotihoito

Rauhaskuumetta ei voi hoitaa, se paranee itsestään. Jos lapsella on kuumetta, hänelle on annettava riittävästi juotavaa, vaatetettava hänet kevyesti ja huolehdittava, että huoneessa on viileää. Tavallinen kuume- ja särkylääke (parasetamoli) voi lievittää oireita.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos lapsen epäillään sairastavan rauhaskuumetta.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

 Jos lapsella on hengitysvaikeuksia.