Developed by

Flunssa eli nuhakuume

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Pienillä lapsilla kuume voi nousta flunssan yhteydessä 40 asteeseen. Flunssan kehittyminen välikorvantulehdukseksi voidaan estää korotetulla päänalusella ja antamalla lapselle nenätippoja. Jos lapsi on veltto ja haluton tai hengittää vaivalloisesti, on syytä ottaa heti yhteyttä lääkäriin.

Sairaana:

Onko sinulla flunssan oireita? Käy osoitteessa www.sairaana.com/flunssa-eli-nuhakuume. Kyseessä ovat uudet kotisivut, jotka sisältävät hyviä neuvoja aikuisten sairauksien hoitoon.

Flunssan ensioireita ovat huonovointisuus, nuha ja tukkoinen nenä. Parin päivän sisällä nenä alkaa vuotaa kirkasta nestettä, joka myöhemmin muuttuu paksuksi keltaiseksi limaksi. Tavallisia oireita ovat myös yskä, aivastelu, kurkkukipu ja lämmönnousu. Pikkulapsilla kuume voi kohota aina 40 asteeseen saakka, kun taas isommilla lapsilla kuumetta on vain vähän tai ei ollenkaan.

Flunssa johtuu virustartunnasta. Kylmyydellä ja kosteudella ei ole suurta vaikutusta siihen, sairastuuko lapsi.

Flunssa on hyvin tavallinen sairaus. Se kestää 7-14 päivää, eikä sen parantumiseen juurikaan voi vaikuttaa hoitokeinoin. Sairaus häviää itsestään.

Tartunta

Flunssavirukset ovat erittäin tarttuvia. Ne tarttuvat herkimmin juuri ennen sairauden puhkeamista ja ensimmäisinä päivinä sairastumisen jälkeen. Siksi ei ole mitään aihetta eristää lasta, kun tämä on jo sairastunut.

 

Päiväkoti:
Lapsi voi mennä päivähoitoon, kun lämpö on normaali ja kun hän voi leikkiä ja osallistua hoitopaikan toimintaan tarvitsematta erityishuomiota.

Kotihoito

Flunssaisen lapsen paranemista ei ehkä voida nopeuttaa, mutta vaivalloista oloa on mahdollista lievittää erilaisin keinoin. Tukkeutunut nenä tekee lapsen olon epämukavaksi, ja se voi lisäksi myötävaikuttaa flunssan kehittymistä välikorvan- tai poskiontelontulehdukseksi. Ensimmäisenä apukeinona voidaan kohottaa päänalustaa 15-20 cm kirjojen tms. avulla. Jos tämä ei auta, lapselle voidaan antaa nenätippoja. Nenätippoja saa käyttää korkeintaan viikon, sillä pitempi käyttö ärsyttää nenän limakalvoja. Myös yskää ja kuumetta voidaan lievittää lääkkein ja lämmin juomakin parantaa oloa. Lapsen ei tarvitse pysyä vuoteessa, jos hän on mieluummin jalkeilla ja leikkii.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos lapsen kuume ja yskä jatkuvat senkin jälkeen, kun nenä ei enää vuoda.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos lapsi on veltto ja haluton eikä muutenkaan ole oma itsensä (pysyttelee hiljaisena vuoteessa, ei halua jutella eikä leikkiä). Jos lapsella on hengitysvaikeuksia.