Myrkytykset
By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute
Myrkytystapaukset ovat yleisimpiä 1-5 vuotiailla. Vaikka myrkytykset ovatkin suhteellisen tavallisia, lapset saavat niistä onneksi vain harvoin pysyviä vammoja, ja kuolemantapaukset ovat hyvin harvinaisia. Myrkytyksen vakavuus riippuu siitä, mitä ainetta lapsi on nauttinut ja miten paljon, tai mille aineelle hän on altistunut.
Sairaana: Oletko sairastunut? Vieraile uusilla kotisivuillamme: Sairaana.com Neuvoja sairauksien hoitoon aikuisille.
Lapsi voi saada elimistöön vaarallisia aineita
- suun kautta, esim. lääkkeet, kemikaalit, kasvit
- ihon ja silmien kautta, esim. hapot
- hengittämällä, esim. kaasut
Tyypillisimpiä myrkytyksen aiheuttajia ovat lääkkeet, kemikaalit, tupakka, sienet, kasvit ja hyönteisten pistot. Lääkkeitä, pesuaineita ja muita kemikaaleja on säilytettävä lasten ulottumattomissa lukitussa kaapissa. Tuhkakupit on tyhjennettävä usein. Jos lapsen päivittäisellä liikkuma-alueella on myrkyllisiä kasveja tai sieniä, ne on syytä poistaa tai ainakin puhua niistä lapsen kanssa.
Useimmissa tapauksissa on viisainta soittaa heti myrkytyskeskukseen 09 - 471 977 tai 09 - 4711 (vaihde) tai omalle lääkärille. On olemassa lukemattomia myrkyllisiä aineita, ja lääkäri pystyy arvioimaan tilanteen vakavuuden ja antamaan hoito-ohjeet. Mitä yksityiskohtaisemmin pystyt kertomaan lääkärille, mitä ainetta lapsi on nauttinut ja kuinka paljon, sen helpompi hänen on neuvoa sinua.