Developed by

Aivokalvontulehdus

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Aivokalvontulehdus (meningiitti) on vakava, joskin harvinainen sairaus. Aivokalvontulehduksen oireita ovat korkea kuume, päänsärky, niskasärky, niskan tai selän kankeus ja pilkullinen ihottuma. Aivokalvontulehdusta sairastava lapsi on huonovointinen ja pysyttelee vuoteessa, eikä häntä kiinnosta mikään. Jos epäilet aivokalvontulehdusta, ota välittömästi yhteyttä lääkäriin.

Sairaana:

Epäiletkö saaneesi aivokalvontulehduksen? Käy osoitteessa www.sairaana.com/sairaudet/aivokalvontulehdus. Kyseessä ovat uudet kotisivut, jotka sisältävät hyviä neuvoja aikuisten sairauksien hoitoon.

Aivokalvontulehdus on aina ollut yksi pelätyimmistä, vakaviksi luokitelluista sairauksista kaikissa ikäluokissa.
Sitä esiintyy onneksi harvoin. Vielä 1980-luvulla aivokalvontulehduksia oli Suomessa 1200 tapausta vuodessa, nyt niitä on enää 300-400 tapausta vuosittain.

 

Aivokalvontulehdus voi olla joko viruksen tai bakteerin aiheuttama. 

Bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus on kaikkein vaarallisin. Tilastojen mukaan n. 3-4 % bakteeritulehduksen saaneista lapsista kuolee. Hemofilus-bakteeri oli aikaisemmin yleisin pienten lasten aivokalvontulehdusta aiheuttava bakteeri. Tämä bakteeri on melkein hävinnyt rokotteella, ja nyt tarttuvan meningiitin aiheuttavat aivan toiset bakteerit, joista tunnetuin on meningokokkibakteeri.

 

Viruksen aiheuttama aivokalvontulehdus ei ole yhtä vaarallinen kuin bakteerin aiheuttama. Virusperäisen aivokalvontulehduksen saanut lapsi ei myöskään sairasta tautia yhtä voimakkaana.

 

Aivonkalvontulehdus voi alkaa tavallisen vilustumisen kaltaisena, mutta yleensä sairaus iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta. Isommat lapset valittavat pään- ja niskasärkyä. Aivokalvontulehduksen saanut lapsi on vakavasti sairas, ja se näkyy selvästi lapsesta. 

Aivokalvontulehdukseen viittavia oireita:

  • Lapsi valittaa pään- tai niskasärkyä.
  • Kuumetta   on usein yli 39,5 astetta.
  • Lapsi makaa hiljaisena vuoteessa eikä jaksa kiinnostua mistään.
  • Lapsi on rauhaton ja yliherkkä äänille, valolle ja kosketukselle. 
  • Oksentelua ja pahoinvointia.
  • Niskan ja selän kankeus*.
  • Kireät aukileet*.
  • Kouristuksia.
  • Punapilkullinen ihottuma*.

* Lapsen niska ja selkä ovat epänormaalin kankeat, jos pää ei taivu polviin, eikä lapsi yllä näkemään napaansa. Pikkuvauvoilla ei esiinny kankeaa niskaa tai selkää. Sen sijaan vauvan kallolohkojen väleissä olevat normaalisti pehmeinä tuntuvat aukot (aukileet) tuntuvat kireiltä. Ihottuma ei häviä, kun sitä painetaan sormella.

Tartunta

Tarttuva aivokalvontulehdus (meningokokkibakteeri) tarttuu ilmasta. Bakteeri leviää ilmaan yskittäessä ja niistettäessä. Monilla lapsilla on meningokokkeja nenässä ja nielussa, vaikka he eivät olekaan sairaita. Useimmat meningokokkitapaukset ovat yksittäistapauksia, eikä kyseessä siis ole epidemia. Tauti ei ole nimestään huolimatta erityisen tarttuva.

Silloin tällöin samalla alueella esiintyy useampia tapauksia. Siksi tarttuvaa aivokalvontulehdusta sairastavan lapsen kanssa samassa asunnossa asuvat yleensä vanhemmat ja sisarukset hoidetaan ennalta ehkäisevällä lääkkeellä.

Sitä vastoin muille päiväkodin tai koulun lapsille ei suositella ennalta ehkäisevää hoitoa.

 

Päiväkoti:
Lapsi voidaan viedä päivähoitoon, kun hoito on lopetettu, ja kun hän voi leikkiä ja osallistua hoitopaikan toimintaan tarvitsematta erityishuomiota.

Sairaan lapsen sisarukset voivat mennä päiväkotiin, kun ennalta ehkäisevä hoito on lopetettu.

Kotihoito

Nopea reagointi sairauteen on ensiarvoisen tärkeää. Mitä nopeammin hoito aloitetaan, sitä pienempi riski on, että lapsi sairastuu vakavasti. Jos aivokalvontulehduksesta on pienikin epäilys, lääkäriin on otettava heti yhteyttä.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos epäilet lapsen sairastavan aivokalvontulehdusta, älä koskaan pitkitä yhteydenottoa seuraavaan päivään.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos vähänkin epäilet lapsen sairastavan aivokalvontulehdusta.