Developed by

Tapaturmat & ensiapu

Lapset satuttavat itsensä helposti. 10-15% kaikista vuosittain lääkärin vastaanotolle tulevista lapsista on satuttanut itsensä tapaturmaisesti. Tämä on vain jäävuoren huippu, sillä vanhemmat hoitavat suurimman osan lastensa vammoista itse.

Poikien tapaturmat ovat yleisempiä kuin tyttöjen – olipa kyseessä sitten pikkupoika tai teini-ikäinen poika. Poikien leikit ovat villimpiä kuin tyttöjen ja pojat ottavat enemmän riskejä leikkiessään.

Suurin osa lasten tapaturmista sattuu kotona tai urheillessa. Lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana, eli kun lapsi ei vielä osaa kävellä, tapaturmia sattuu vain vähän. Vauvan putoaminen hoitopöydältä tai sylistä on tavallisin tämänikäisten tapaturma.
Lapsen opittua kävelemään vahinkoja sattuu usein, ja 1-3 vuoden ikä onkin tapaturma-alttein kausi. Onnettomuus vaanii tyypillisesti leikkipaikalla, ja putoaminen keinusta tai kiipeilytelineestä on yleistä. Myrkytystapauksia on taas eniten 3-5 vuoden iässä.

Tapaturmien määrä vähenee kolmen ikävuoden jälkeen, ja kouluikäiset joutuvat enää harvoin tapaturman uhriksi. Leikki-ikäisten tapaturmat sattuvat useimmiten pyörällä ajaessa ja muissa villeissä leikeissä. Kouluikäisten vammat ovat usen peräisin liikenneonnettomuuksista ja urheilutapaturmista.

Vanhemmat syyttävät usein itseään, kun lapselle tapahtuu jotakin, ja miettivät, olisivatko he voineet estää onnettomuuden. Monet onnettomuudet voidaankin estää olemalla varovaisia, mutta suurin osa tapaturmista (80%) sattuu itse asiassa vanhempien ollessa läsnä. Lasta on mahdotonta pitää kädestä aamusta iltaan ja tapaturmat ovat luonnollinen osa elämää.

Onnettomuuksien ennaltaehkäiseminen on tärkeää, mutta jos vahinko on jo tapahtunut, on syytä tietää, miten toimia.

Voit syventyä seuraaviin aiheisiin:

  • lasten tapaturmien syyt
  • miten voit itse hoitaa lapsen tapaturmaisen vamman
  • milloin lapsi on vietävä lääkärille seuraavana päivänä
  • milloin lapsi on vietävä lääkärille heti

Suurin osa vammoista voidaan hoitaa kotona, mutta osa vammoista vaatii lääkärin hoitoa. Kun tunnet ensiavun aakkoset, sinun on helpompi arvioida, milloin pystyt itse hoitamaan lapsen vammat ja milloin lapsi on syytä viedä lääkäriin.