Developed by

Piilokiveksisyys

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Kaikilla pojilla kives ei laskeudu kivespussiin normaalisti. Jos poikasi on yli 1-vuotias, ja toista tai molempia kiveksiä ei tunnu kivespussissa, on syytä viedä poika lääkärille. Ellei kivestä saada laskeutumaan ajoissa, poika ei ehkä koskaan pysty saamaan lapsia. Piilokiveksisyyttä hoidetaan joko lääkityksellä tai leikkauksella.

Sairaana:

Oletko sairastunut? Vieraile uusilla kotisivuillamme: Sairaana.com

Neuvoja sairauksien hoitoon aikuisille.

Kives kehittyy vatsaontelon alueella, josta se laskeutuu kivespussiin syntymään mennessä. Useimmilla pojilla on siis kaksi kivestä kivespussissa jo syntyessään. Piilokiveksisyys on kuitenkin yksi poikien tavallisimmista synnynnäisistä vaivoista.

Noin 5%:lla pojista jompikumpi tai molemmat kivekset eivät ole laskeutuneet syntymään mennessä. Kives saattaa jäädä joko nivuskanavaan tai vatsaonteloon. Useimmissa tapauksissa kives laskeutuu itsestään ensimmäisen elinvuoden aikana. Vain noin 1%:lla pojista molemmat kivekset eivät ole laskeutuneet 1-ikävuoteen mennessä.

Jos pojalla on syntyessään molemmat kivekset kivespussissa, mutta toinen kives katoaa pojan ollessa 5-9 vuotias, ei ole syytä huoleen. Joskus kivespussin lihakset vetävät kiveksen ylös vatsaonteloon, josta kives laskeutuu takaisin pojan tullessa murrosikään.

Kiveksen laskeutuminen kivespussiin on välttämätöntä, koska kives voi toimia normaalisti vain kivespussissa, jonka lämpötila on 1-2 astetta alempi kuin vatsaontelon. Mikäli kives ei ole laskeutunut ensimmäisen elinvuoden aikana, siittiöden muodostumiskyky heikkenee ja kivessyöpäriski kasvaa 100-kertaiseksi. Jos aikuisen miehen kumpikaan kives ei ole laskeutunut, hän ei pysty ollenkaan tuottamaan siittiöitä. Puolella niistä aikuisista miehistä, joiden toinen kives puuttuu, on heikentynyt siittiöiden tuottamiskyky. Piilokiveksisyyttä on aina hoidettava joko hormonihoidolla tai leikkauksella.  Hoidon tulokset ovat hyvät.

Lääkäreiden parissa esiintyy erimielisyyttä siitä, minkä ikäisenä hoito on syytä aloittaa. Useimmat lääkärit suosittelevat leikkausta pojan ollessa 1-2 vuotias. Leikkauksessa kives siirretään kivespussiin. Hormonihoitoa suositellaan, jos poika on yli 4-vuotias.

Kaikki lapset tutkitaan heti syntymän jälkeen, jolloin lääkäri huomaa, jos toinen tai molemmat kivekset puuttuvat.  Jos molemmat kivekset puuttuvat syntyessä, poika lähetetään yleensä heti lisätutkimuksiin. Jos vain toinen kives puuttuu, pojan kehitystä tullaan seuraamaan kunnes se on laskeutunut. Mikäli kives ei laskeudu, leikkausta siirretään usein 2-ikävuoteen asti.

Lääkitys

Jos poika on yli 4-vuotias, kives yritetään tavallisesti saada laskeutumaan hormonihoidolla. Hormonit annetaan ruiskeina kaksi kertaa viikossa kolmen viikon ajan, eli yhteensä kuusi ruisketta. Sivuvaikutuksia ovat peniksen ja karvoituksen kasvu sekä mielentilan muutokset. Sivuvaikutukset ovat suhteellisen yleisiä.

Kotihoito

Vaikka toinen kiveksistä puuttuisikin syntyessä, ei ole syytä paniikkiin. Kives tulee todennäköisesti laskeutumaan itsestään ensimmäisen ikävuoden aikana.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos poika on yli 1-vuotias ja molemmat kivekset eivät ole paikallaan kivespussissa.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Ei ole koskaan tarpeen.