Developed by

Ripuli ja oksentelu

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Kuume, ripuli ja oksentelu ovat suolistotulehduksen oireita. Lapsen on saatava runsaasti suola- ja sokeripitoisia nestettä. Jos lapsi on veltto ja haluton eikä suostu juomaan, on otettava yhteyttä lääkäriin.

Sairaana:

Onko sinulla ripulia? Oksenteletko? Käy osoitteessa www.sairaana.com/sairaudet/ripuli-oksentelu. Kyseessä ovat uudet kotisivut, jotka sisältävät hyviä neuvoja aikuisten sairauksien hoitoon.

Ripulilla tarkoitetaan sitä, että ulostus on löysää ja ulostuksen tarve lisääntyy huomattavasti - vessassa on käytävä monta kertaa päivässä. Oksentelu ja ripuli johtuvat useimmiten viruksen tai bakteerin aiheuttamasta suolistotulehduksesta. Oksentelun ja ripulin yhteydessä esiintyy vatsakipuja ja kuume voi nousta 38-39 asteeseen. 

Useimmissa tapauksissa lapsen vointi paranee parissa päivässä, ja sairaus häviää kokonaan 5-6 päivän kuluttua. Vakavanlaatuisissa, bakteerin aiheuttamissa suolistotulehduksissa (esim. salmonella) ulostus on runsasta, veristä ja ohutta, kuume on korkealla ja lapsi on veltto ja haluton - hän makaa hiljaisena vuoteessa eikä jaksa leikkiä tai kuunnella satuja.

Tartunta

Johtuu useimmiten vatsa- ja suolistotulehduksesta, joka voidaan todeta ulosteesta löytyvistä viruksista tai bakteereista. Nämä voivat levitä ulosteesta käsiin ja sen jälkeen suuhun, leikkikaluihin ja ruokatarvikkeisiin.

Käsien pesu on hyvin tärkeää, erityisesti ennen ruokailua ja vessassa käynnin jälkeen, että taudin leviäminen ehkäistään. Sekä lasta koskettaneen aikuisen että lapsen itsensä on pestävä kätensä.

 

Päiväkoti:
Lapsi voi mennä päivähoitoon, kun uloste on normaalia ja oksentelu on loppunut, ja kun hän voi leikkiä ja osallistua hoitopaikan toimintaan tarvitsematta erityishoitoa.

Kotihoito

Ripulin aikana lapsi voi syödä tavanomaista ruokaa ja juomaa. Lapsen on saatava runsaasti juotavaa, mutta voimakkaasti makeutettuja juomia kannattaa välttää, sillä ne voivat lisätä nestehukkaa. Tärkkelyspitoinen ruoka imeytyy hyvin ja on siten suositeltavaa, esim. murot, viljatuotteet, riisi, peruna ja suolakeksit. Maitoakin saa juoda, mutta se ei saa olla ainoa nautittava aine. Imetystä suositellaan jatkettavaksi.

Oksentelun aikana on erityisen tärkeää tarkkailla lapsen nestetasapainoa. Mikäli lapsen yleisvointi on hyvä, eikä kuivumista todeta, oksentelu voidaan hoitaa kotona. Lapsen täytyy saada runsaasti nestettä, joka kannattaa tarjoilla pieninä annoksina ja usein, esim. lusikallinen 10 minuutin välein. Nesteen on hyvä olla kylmää. 

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos ripuli kestää kauemmin kuin kaksi päivää, eikä lapsi halua juoda. Jos lapsi on viimeisen vuorokauden aikana oksentanut useammin kuin 10 kertaa, ja hänellä on ollut samanaikaisesti ripulia, ja hän on alle 2-vuotias. Jos ulostuksessa on verta. Jos lapsen paino on oksentelun aikana laskenut yli 5%.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos lapsen vatsakivut jatkuvat. Jos lapsen yleisvointi on kovin huono ja hän on veltto ja haluton.