Developed by

Parvorokko

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Parvorokko on lievä lastensairaus, jonka voi saada vain kerran elämässään. Parvorokko voi aiheuttaa keskenmenoja. Jos parvorokkoepidemiaa on liikkeellä, riskiryhmään kuuluvien, raskaana olevien on hyvä pysytellä poissa työpaikalta.

Sairaana:

Epäiletkö saaneesi parvorokon? Käy osoitteessa www.sairaana.com/sairaudet/parvorokko. Kyseessä ovat uudet kotisivut, jotka sisältävät hyviä neuvoja aikuisten sairauksien hoitoon.


Virustartuntana leviävä parvorokko tunnetaan myös nimellä "pikkurokko" ja "viides lastentauti". Erityisesti kouluikäiset lapset ovat alttiita parvorokkotartunnalle. Noin joka kolmas vuosi lopputalvesta ja keväällä parvorokkoa esiintyy epidemiana.

Lapset sairastavat parvorokon lievänä. Lähes puolessa tapauksista sairautta ei havaita lainkaan. Joillakin lapsilla on kuumetta ja punaista ihottumaa molemmilla poskilla. Ihottuma muistuttaa läimäytyksen iholle jättämiä läiskiä. Jotkut lapset ovat huonovointisia, joka paikkaa särkee, ja vartalossa on vaaleaa ihottumaa. Sairauteen ei ole olemassa erityistä hoitokeinoa, vaan se paranee itsestään.

Jos raskaana oleva sairastuu parvorokkoon, on olemassa keskenmenon riski. Jos parvorokkoa on liikkeellä, raskaana olevien on siis oltava erityisen tarkkaavaisia. Kaksi kolmesta naisesta on jo sairastanut parvorokon lapsena. Koska parvorokkoon voi sairastua vain kerran, ei keskenmenon vaaraa useimmissa tapauksissa ole. Ongelmana on, että vain harvat tietävät varmuudella, ovatko he jo sairastaneet parvorokon. Tämä voidaan onneksi selvittää verikokeella. Ne raskaana olevat, jotka työskentelevät lasten parissa (peruskoulunopettajat, lastentarhanopettajat jne.) sekä ne, joilla on kouluikäisiä lapsia, ovat erityisen alttiita tartunnalle ja kuuluvat siis riskiryhmään.

Tartunta

Tauti leviää pisaratartuntana esimerkiksi siten, että tartunnan saanut lapsi yskii kohti tervettä lasta. Lapsi sairastuu 13 viikon kuluttua tartunnan saamisesta. Koska parvorokko tarttuu yleensä jo itämisvaiheessa, tautia on hyvin vaikea välttää.

 

Päiväkoti:
Lapsi voi mennä päivähoitoon, kun lämpö on normaali ja kun hän voi leikkiä ja olla mukana hoitopaikan päivärytmissä tarvitsematta erityishuomiota.

Kotihoito

Jos lapsella on kuumetta, hänet vaatetetaan kevyesti ja huolehditaan siitä, että huoneessa on viileää. Lapsen on saatava runsaasti juotavaa. Lasta ei tarvitse eristää parvorokon takia, mutta suoraa kosketusta raskaana olevien kanssa on ehdottomasti vältettävä.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos lapsella on kuumetta ja hän on vastahakoinen juomaan. Jos lapsi on alle 2-vuotias, ja hänellä on yli 39 astetta kuumetta.

Jos olet raskaana ja olet ollut tekemisissä parvorokkoa sairastavan lapsen kanssa, on otettava verikoe. Jos olet raskaana, ja työpaikallasi on useampia parvorokkoon sairastuneita, on otettava sairaslomaa.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos lapsen yleiskunto on kovin huono