Developed by

Silmävammat & vierasesine silmässä

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Vaikka silmä sijaitseekin varsin suojaisessa paikassa kuopassaan, lapset saavat helposti silmävammoja. Kaikkiin silmävammoihin on suhtauduttava vakavasti ja useimmat niistä on syytä tutkituttaa lääkärillä.

Sairaana:

Olentko saanut silmävamman? Käy osoitteessa www.sairaana.com/sairaudet/silmavammat. Kyseessä ovat uudet kotisivut, jotka sisältävät hyviä neuvoja aikuisten sairauksien hoitoon.

Tyypillisin silmävaiva on vierasesine silmässä. Lapsen silmään voi mennä esim. hiekkaa tai multaa, minkä johdosta silmä alkaa vuotaa. Lapsi hieroo silmäänsä ja valkuainen alkaa punoittaa. Voi olla hyvin vaikeaa nähdä silmässä olevaa roskaa, sillä se on usein yläluomen alla piilossa.

Toinen tyypillinen silmävamma on haava sarveiskalvossa. Sarveiskalvo on näkymätön kalvo, joka peittää ja suojaa mustuaista ja värikalvoa (silmän värillinen osa). Sarveiskalvoon voi tulla haava, jos jokin terävä esine hipaisee sitä, esim. kynsi tai puunoksa. Silmä alkaa vuotaa ja mustuainen pienenee. Mustuaisen pienenemisen huomaa selvästi, jos sairasta silmää vertaa terveeseen silmään. Lapsi valittaa voimakasta silmäsärkyä.

Musta silmä ei ole myöskään harvinainen. Silmään osunut isku, esim. nyrkinisku tai kyynärpään tönäisy, aiheuttaa mustan silmän. Väri johtuu ihon alaisesta verenvuodosta, ja ajan myötä veri muuttuu siniseksi ja lopulta mustaksi.

Kotihoito

Jos lapsi valittaa, että silmään on mennyt roska, yritä löytää roska ja poistaa se esim. vanupuikolla.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos lapsi edelleenkin valittaa silmänärsytystä.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos silmästä vuotaa verta. Jos lapsi ei näe selvästi. Jos silmää särkee pitkään tai usein. Jos sairaan silmän mustuainen on pienempi kuin terveen silmän.