Developed by

Kihomadot

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Kihomadot eivät useimmiten aiheuta minkäänlaisia vaivoja. Kihomadot muistuttavat 1-2 cm pitkiä, valkoisia langanpätkiä. Koko perheen on saatava hoitoa.

Sairaana:

Oletko sairastunut? Vieraile uusilla kotisivuillamme: Sairaana.com

Neuvoja sairauksien hoitoon aikuisille.

Kihomadot ovat suhteellisen tavallisia lapsiperheissä. Madot elävät suolistossa, ja ne liikkuvat peräsuolta pitkin kohti peräaukkoa, jonne ne munivat munansa.

Kihomadot saattavat olla kiusallisia, mutta yleisesti ottaen niistä ei ole lapselle vaaraa. Yleensä suurin huolenaihe on epämiellyttävä ajatus suolessa elävistä madoista.

Kihomatoja on enimmäkseen lapsilla, mutta niitä esiintyy myös aikuisilla. Kun madot huomataan, ne ovat usein siinä vaiheessa jo ehtineet levitä kaikkiin perheenjäseniin.

Madot eivät haittaa lasta, eikä aikuistakaan, muuten kuin aiheuttamansa kutinan takia. Matojen olemassaolo tulee yleensä ilmi vasta siinä vaiheessa, kun vanhemmat tai lapsi näkevät niitä. Ne ovat 1-2 cm pitkiä, ja ne muistuttavat valkoisia, liikkuvia langanpätkiä. Matoja tulee näkyviin peräaukon seudulla tai ulostuksessa.

Tartunta

Tauti tarttuu ihmisestä toiseen munien kautta. Munat ovat hyvin vastustuskykyisiä, ja ne voivat säilyä aktiivisina jopa 2 viikkoa pölyssä ja vuodevaatteissa. Asunnossa voi nopeasti olla runsaasti munia erityisesti makuuhuoneessa. Jos lapsi on saanut kihomatoja, oletettavasti koko perhe on saanut tartunnan, vaikka muiden perheenjäsenten ulosteista ei löytyisikään kihomatoja. Koko perhe on sen vuoksi hoidettava lääkkeellä.

 

Päiväkoti:
Ei erityisiä määräyksiä. Lapsi voidaan viedä päivähoitoon, mutta kihomatotartunnasta on syytä kertoa päiväkodin henkilökunnalle, koska munat leviävät ja tarttuvat helposti päiväkodissa. Kaikki päiväkodissa tartunnan saaneet on syytä hoitaa yhtäaikaa, että munista päästään eroon.

Kotihoito

Kihomatoja hoidetaan suun kautta nautittavalla lääkkeellä, jota saa apteekista ilman reseptiä. Koska kihomadot leviävät yleensä koko perheeseen, kaikkien perheenjäsenten on saatava asianmukaista hoitoa. On tärkeää, että peräaukko pestään erittäin huolellisesti aamuin ja illoin. Vuode- ja alusvaatteet suositellaan vaihdettaviksi mahdollisimman usein, jotta munista päästään eroon. Lapsen kynnet on leikattava lyhyeksi, ettei munia tarttuisi niiden alle.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos ohjeen mukaan toteutetusta häädätyshoidosta huolimatta peräaukon ympäristössä tai ulostuksessa havaitaan 1-2 cm pitkiä, valkoisia, lankamaisia, liikkuvia matoja.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Ei ole koskaan tarpeen.