Developed by

Siitepölyallergia

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Siitepölyallergiaa kutsutaan myös allergiseksi nuhaksi ja heinänuhaksi. Se on tavallisin lasten allergiasairaus. Siitepölyallergian oireita ovat nenän ja silmien kutina, runsas aivastelu ja nenän vuotaminen.  Se on erittäin kiusallinen, vaikkakaan ei vakava tauti. Sitä voidaan hoitaa välttämällä siitepölyä ja tupakansavua sekä käyttämällä allergialääkkeitä.

Sairaana:

Onko sinulla allergista nuhaa? Käy osoitteessa www.sairaana.com/sairaudet/allerginen-nuha. Kyseessä ovat uudet kotisivut, jotka sisältävät hyviä neuvoja aikuisten sairauksien hoitoon.

Puiden, heinien ja kasvien siitepöly ajautuu nenään, ja jos lapsi on yliherkkä siitepölylle, hän saa siitepölyallergian. Siitepölyallergia on lasten tavallisin allergiasairaus. Sitä esiintyy 2 prosentilla 6-8 vuotiaista ja 7-8 prosentilla kouluikäisistä lapsista. Sairaus lievenee yksilön vanhetessa ja häviää useimmiten 40-50 vuoden iässä.

Siitepölyallergiaa esiintyy kolmena eri kautena.

1) Keväällä, jolloin lapsi on yliherkkä lehtipuiden siitepölylle. Allergiaa esiintyy huhtikuusta toukokuuhun. 

2) Kesän siitepölyallergia johtuu heinien siitepölystä. Allergia vaivaa lapsia tyypillisesti kesä- ja heinäkuussa. Tämä on tavallisin siitepölyallergian muoto.

3) Syksyllä, jolloin lapset ovat yliherkkiä pujolle. Tämä allergia vaivaa lapsia elokuussa.

Siitepölyallergialle on tyypillistä äkillinen silmien ja nenän kutina ja joissain tapauksissa myös kurkun kutina. Lapsi hieroo kutiavia silmiään, jolloin ne alkavat punoittaa ja ärtyvät yhä enemmän. Nenän kutina aiheuttaa aivastelua, joka voi toistua jopa 25 kertaa peräkkäin. Samalla nenä vuotaa ja saattaa tukkeutua.

Siitepölyallergia on hyvin kiusallinen, vaikkakaan ei mikään vaarallinen tauti. Se haittaa lapsen keskittymiskykyä, koulunkäyntiä ja leikkimistä ulkona. Lapsi ei aina osaa kertoa omasta huonovointisuudestaan, joten lapsella saattaa olla siitepölyallergia kenenkään sitä tietämättä.

Siitepölyallergia voidaan epäillä, jos:

- Vilustuminen jatkuu pidemmän aikaa, ja siihen liittyy nuha ja runsasta aivastelua.

Nenä ja kitalaki kutisevat.

Nenä on pitkään tukossa.

Silmät punoittavat ja kutisevat, ja niistä vuotaa vettä.

Lapsella on pitkäaikainen päänsärky, ja hänen on vaikea keskittyä mihinkään.

Vanhemmat alkavat usein epäillä siitepölyallergiaa kesällä esiintyvien, toistuvien ja pitkäaikaisten ”flunssien” vuoksi. Jos lapsen ”flunssa” on pahimmillaan päivän siitepölyarvojen ollessa korkeimmillaan, se viittaa vahvasti allergiaan. Päivän siitepölyarvot löytyvät sanomalehdistä, TV:stä tai internetistä (esim. www.utu.fi/ml/aerobiologia/suomi.html). Jos haluat varmistua, onko lapsella siitepölyallergia, voit teettää hänelle allergiatestin

Kotihoito

Useimmat allergiatapaukset voidaan hoitaa itse kotona 1) välttämällä siitepölyä 2) käyttämällä lääkettä ja 3) välttämällä silmien ja nenän ärtymistä.

1) On tärkeää, että lasta ei altisteta siitepölylle. Siitepölyä voi olla mahdotonta välttää täysin, mutta siitepölyn määrää voidaan pienentää. Sisätiloissa olevan siitepölyn määrää voidaan vähentää pitämällä lapsen makuuhuoneen ovi ja ikkunat suljettuina. Puutarhassa kasvavat koivut ja lepät voidaan kaataa. Siitepölylle allergisten lasten ei pidä auttaa nurmikon leikkuussa.

2) Siitepölyallergiaan on useita erilaisia allergialääkkeitä, joita voidaan antaa tabletteina, nesteenä, silmätippoina tai nenäsuihkeena. Lääkkeet ovat tehokkaita, ja niitä on saatavana käsikauppalääkkeinä. Pyydä apteekin henkilökuntaa auttamaan oikean lääkkeen valinnassa.

3) Vältä lapsen joutumista kosketuksiin tupakansavun, muun savun, karvaisten eläinten, voimakkaiden tuoksujen ja pölyn kanssa, sillä ne pahentavat siitepölyallergiaaa.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos epäilet, että lapsella on siitepölyallergia tai jos haluat tietää, mille lapsi on allerginen. Lääkäri voi tehdä allergiatestin eli ihon pistotestin, jolla tutkitaan, onko lapsi yliherkkä koivulle, lepälle, heinille, pujolle, hevoselle, koiralle, kissalle, pölypunkille ja/tai sienille. Jos lapsen olo on kotihoidosta huolimatta jatkuvasti huono, lääkäri voi antaa lapselle kortisonia sisältävän nenäsuihkeen. Lapsi voidaan myös rokottaa siitepölyallergiaa vastaan. Tämä on kuitenkin harvinaista rokotusprosessi kestää 3 vuotta.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Ei ole koskaan tarpeen.