Developed by

Loukkaantumiset

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Sairaana:

Oletko loukkaantunut? Käy osoitteessa www.sairaana.com/sairaudet/loukkaantumiset. Kyseessä ovat uudet kotisivut, jotka sisältävät hyviä neuvoja aikuisten sairauksien hoitoon.

Lapsi satuttaa itsensä usein leikkiessään. Monesti vanhemmat huolestuvat turhaan ja luulevat, että lapsi on saanut luunmurtuman. Lapsen luut ovat joustavia, eivätkä ne murru helposti. Jos lapsi satuttaa itsensä, ja siitä huolimatta liikuttaa jäseniään normaalisti, murtuma on erittäin epätodennäköistä. Turvotus, ihonvärin muuttuminen ja nivelen arkuus voivat olla merkkejä venähdyksestä.

Jos lapsi on kolhinut päänsä, on aivotärähdyksen riski otettava huomioon.

Kotihoito

Loukkaantuneeseen kohtaan pannaan heti kylmäkääre tai jääpussi. Jos lapsi on satuttanut käsivartensa tai jalkansa, raaja pidetään kohoasennossa esim. tyynyn avulla. Lapselle voidaan antaa kipua lievittävää lääkettä.

Jos lapsi on lyönyt päänsä ja sitä alkaa särkeä, hänet on pantava makuulle, kunnes päänsärky lakkaa. Lasta on tarkkailtava aivotärähdykseen viittavien oireiden varalta. Lapsella saattaa olla aivotärähdys, jos päätä särkee,jos hän oksentelee ja jos hän on veltto ja haluton.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos lapsen kivut jatkuvat hoidosta huolimatta.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos epäillään luunmurtumaa (lapsi ei suostu seisomaan jalallaan tai käyttämään kättään). Jos lapsi lyö päänsä niin lujaa, että hän menee tajuttomaksi, tai jos lapsella on aivotärähdykseen viittavia oireita.