Developed by

Märkärupi

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Märkärupi on erittäin tarttuva, bakteerin aiheuttama ihotulehdus. Bakteerit tunkeutuvat ihoon naarmujen kautta. Märkäruven ensimmäinen oire on pieni punainen läiskä, jonka reunoille kehittyy halkeileva rakkula, ja sen jälkeen tyypillinen kellanruskea märkärupi. Märkärupea esiintyy useimmiten kasvoissa ja käsissä. Jos kyseessä on pienimuotoinen tartunta, tautia voidaan hoitaa kotona, mutta jos märkärupea esiintyy laajemmin, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin seuraavana päivänä.

Sairaana:

Oletko sairastunut? Vieraile uusilla kotisivuillamme: Sairaana.com

Neuvoja sairauksien hoitoon aikuisille.

Märkärupi on ihon bakteeritulehdus, joka tarttuu helposti. Lapset tartuttavat toisensa leikkiessään. Märkärupea esiintyykin usein kulkutautina, jolloin sitä on usealla lapsella samanaikaisesti. Tauti tarttuu helposti kouluissa ja päiväkodeissa, joissa on paljon lapsia yhdessä.

Bakteerit pääsevät ihoon naarmujen kautta. Siksi märkärupea esiintyy usein lapsilla, joiden iho on rikki esim. hyönteisenpureman, syyhyn, vesirokon tai ihottuman takia.

Märkärupi alkaa pienenä punaisena ja kutisevana läiskänä, johon pian kehittyy pieniä rakkuloita. Rakkuloiden rikkoutuessa syntyy märkivä haava. Myöhemmin tumma kellanruskea rupi peittää haavan. Raapimisen seurauksena märkärupi leviää helposti muualle ihoon. Yksittäiset haavat saattavat laajeta, muodostaen näin yhdessä yhden ison haavauman.

Märkärupea voi esiintyä kaikkialla ihossa, mutta useimmiten kasvoissa nenän ja suun ympärillä ja hiusrajassa, sekä käsissä. 

Vastasyntyneen märkärupi on oireiltaan rajumpi. Iholle ilmestyy isoja, kirkkaita rakkuloita, jotka lisääntyvät nopeasti, puhkeavat ja rupeutuvat muutamassa päivässä. Sairaus hoidetaan sairaalassa.

Tartunta

Märkärupi tarttuu kosketuksen ja esineiden välityksellä. Märkärupeaan kosketelleella lapsella on bakteereita sormissaan. Kun lapsi koskettaa toista lasta, bakteerit leviävät. Samalla tavoin bakteerit voivat levitä tavaroihin ja niistä toisiin lapsiin.

Märkärupi tarttuu niin kauan kuin haavaumat märkivät tai niissä on rupi. Vasta kun ruvet ovat irronneet eikä uusia haavaumia tule, lapsi ei enää tartuta toisia. Märkärupi voi tarttua, vaikka hoito onkin aloitettu.

 

Päiväkoti ja koulu:
Koska pienet lapset eivät osaa huolehtia puhtaudesta ja koska he koskettelevat haavaumia jatkuvasti, tartuntavaara on olemassa. Pikkulapset eivät saa mennä päivähoitoon ennenkuin haavaumat ovat kuivuneet ja kaikki ruvet irronneet. Kouluikäiset lapset osaavat paremmin huolehtia puhtaudesta, joten he voivat mennä kouluun ja osallistua vapaa-ajan toimintaan.

 

Miten välttää märkäruven tarttuminen päivähoidossa:

  • Lapsi pesee kädet saippualla joka kerta kosketeltuaan märkärupeaan.
  • Jokaisella lapsella on oma pyyhe.
  • Pyyhkeet ja petivaatteet vaihdetaan päivittäin.
  • Vaatteet pestään 90:ssä asteessa.
  • Henkilökunta pesee kätensä ja käyttää kertakäyttöpyyhkeitä joka kerta kosketettuaan märkärupea. Kädet voidaan vaihtoehtoisesti pyyhkiä desinfiontiaineella.
  • Perusteellinen siivous.
  • Tekstiilipinnat imuroidaan.
  • Jos lapsi on kosketellut tekstiilejä, ne pestään tai muutoin puhdistetaan.
  • Lelut, joissa ehkä on bakteereja, pestään päivittäin pesuaineella, mahdollisesti astianpesukoneessa.
  • Ovenkahvat, puhelimet yms esineet, joita monet ihmiset koskettelevat päivittäin, puhdistetaan.
  • Vettä kestämättömät pinnat desinfioidaan.

Kotihoito

Jos lapsella on yksi tai kaksi pientä märkärupea, ruvet voidaan poistaa, ja sivellä päälle ilman reseptiä saatavaa antibioottisalvaa. Rupia pehmennetään ensin hauduttamalla niitä kostean kääreen alla, ja sitten ne poistetaan pinsetillä. Huolellinen hygienia on tärkeää. Kädet on pestävä usein, kynnet on leikattava lyhyiksi, ja vaatteet sekä vuodevaatteet on pestävä huolellisesti ja vaihdettava usein.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos märkärupea on paljon tai jos kotikeinot eivät auta ensimmäisen viikon kuluessa. Lääkäri voi tarvittaessa määrätä lapselle penisilliinikuurin.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos kyseessä on vastasyntynyt