Developed by

Esinahan ahtaus

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Pikkupoikien esinahka on usein ahdas. Esinahan ahtaudesta puhutaan silloin, kun esinahkaa ei voi vetää taakse terskan ylitse. Asia ei tavallisesti aiheuta pojalle minkäänlaista vaivaa, ja esinahka löystyy useimmiten itsestään murrosiän alkuun mennessä. Suurimmassa osassa tapauksista esinahan ahtaus ei siis vaadi mitään toimenpiteitä. Vain tapauksissa, joissa esinahan ahtaus selkeästi haittaa pojan elämää, hoito on tarpeellista. Hoitona on yleensä leikkaus, ns. ympärileikkaus. Lääkäri voi myös määrätä salvaa kireän esinahan hoitoon.

Sairaana:

Oletko sairastunut? Vieraile uusilla kotisivuillamme: Sairaana.com

Neuvoja sairauksien hoitoon aikuisille.

Monet vanhemmat luulevat, että esinahan ahtaus on vaarallista tai että se on pojalle epämukavaa. Esinahan ahtaus ei ole kuitenkaan sairaus, ja se vaivaa useimmiten enemmän vanhempia kuin poikaa. Ilmiö on enemmän sääntö kuin poikkeus - noin 95%:lla vastasyntyneistä pojista on ahdas esinahka. Pojan varttuessa esinahka väljenee, ja suurin osa kolmivuotiaista pystyy vetämään esinahan terskan päältä. Vain noin 8%:lla kouluikäisistä pojista on ahdas esinahka.

Esinahan ahtaus voi olla joskus mutta harvoin - syynä esinahan tulehduksiin. Tulehduksen oireita ovat terskan turvotus, kuumotus, punoitus ja arkuus. Ahdas esinahka voi myös aiheuttaa virtsasuihkeen leviämisen, mikä haittaa kuitenkin enemmän vessan siivoajaa kuin lasta.

Esinahan ahtaus vaatii vain harvoin toimenpiteitä, sillä se häviää yleensä itsestään iän myötä ja se aiheuttaa vain harvoin vakavia ongelmia. Jos murrosikäisen pojan esinahka on edelleen ahdas ja erektiot kivuliaita, on harkittava hoidoksi hormonivoidetta tai ympärileikkausta.

Lääkitys

Lääkäri voi määrätä salvaa kireän esinahan hoitoon. Salvaa sivellään esinahkaan joka ilta neljän viikon ajan. Hoito on tehokas - neljän viikon jälkeen suurin osa pojista pystyy vetämään esinahan taakse. Käytettynä oikein salvalla ei ole haittavaikutuksia.

Kotihoito

Kireää esinahkaa ei pidä yrittää löystyttää vetämällä sitä taaksepäin väkisin. Se on parasta jättää rauhaan.

Jos esinahan alla oleva limakalvo ärtyy ja tulehtuu, sitä voi hoitaa ruiskuttamalla vettä esinahan alle 2 kertaa päivässä. Tätä jatketaan kunnes punoitus ja arkuus häviää.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos pojan on vaikeaa virtsata, tai jos virtsaaminen tekee kipeää. Jos terska on turvonnut, arka, kuuma ja punoittava, eli jos on syytä epäillä tulehdusta.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

 Ei ole koskaan tarpeellista.