Developed by

Kuumekouristus

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Kuumekouristus on useimmille vanhemmille järkyttävä kokemus. Kuumekouristeleva lapsi on tajuton. Aluksi lapsi jäykistyy, ja sitten käsissä ja jaloissa esiintyy nopeita nykäyksiä. Kuumekouristus ei vahingoita lasta eikä ole merkki epilepsiasta. Lapset pääsevät iän mukana eroon sairaudesta ja selviävät myöhemmin elämässä toisten lasten veroisesti. Kuumekouristusta hoidetaan erityisellä lääkkeellä. Lääkäriin otetaan yhteyttä heti, mikäli kuumekouristus kestää yli 5 minuuttia tai jos lapsella on herättyään halvausoireita.

Sairaana:

Oletko sairastunut? Vieraile uusilla kotisivuillamme: Sairaana.com

Neuvoja sairauksien hoitoon aikuisille.

Kuumekouristus säikäyttää monet vanhemmat. He pelkäävät, että lapsi on kuolemaisillaan, tukehtumaisillaan tai saanut sydänkohtauksen. Ei ole kuitenkaan mitään syytä olla näin huolissaan. Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että kuumekouristus on lähes aina hyvälaatuista. Ei ole tietoa siitä, miksi jotkut lapset saavat kuumekouristuksia ja toiset eivät. Mutta tiedetään, että kuumekouristelevalla lapsella ei ole epilepsiaa tai muuta aivosairautta.

Kuumekouristusta esiintyy 2-5%:lla kaikista lapsista. Sitä esiintyy varsinkin 6 kk - 5-vuotiailla. Kuumekouristus on nimensä mukaisesti kuumeisen lapsen kouristelua. Lapsella on oltava kuumetta yli 38.0°, jotta voidaan puhua kuumekouristuksesta. Tavallisesti lapsella on infektiosairaus, joka aiheuttaa kuumeen (esim. flunssa, välikorvantulehdus tai nielutulehdus), ja kouristus alkaa kuin salama kirkkaalta taivaalta.

Kuumekouristus alkaa usein siten, että lapseen ei saa kontaktia. Samanaikaisesti koko lapsen keho jäykistyy - kädet ovat koukussa ja jalat ojentuneet. Muutaman sekunnin kuluttua jalat ja kädet koukistuvat ja ojentuvat hyvin nopeina nykäyksinä. Tyypillinen kouristuskohtaus kestää alle 5 minuuttia. Tämän jälkeen lapsi tulee tajuihinsa ja on kuumetta lukuun ottamatta aivan entisensä. Tämänkaltaisesta kouristuksesta ei aiheudu vahinkoa lapselle.

Harvoissa tapauksissa kuumekouristus etenee edellä esitetystä poikkeavasti - lääkärit puhuvat tällöin vaikeutuneesta kuumekouristuksesta. Vaikeutunut kuumekouristus saattaa vahingoittaa lasta, ja sen vuoksi vanhempien on syytä ottaa välittömästi yhteyttä lääkäriin.

Neljä vaikeutuneen ja vaarallisen kuumekouristuksen oiretta:

  • Kuumekouristus on toispuoleista. Tämä tarkoittaa sitä, että erittäin nopeat nykäykset jaloissa ja käsissä ilmaantuvat vain joko oikealla tai vasemmalla puolella - ei molemmin puolin kuten normaalisti.                     
  • Kouristus kestää yli 30 minuuttia.                      
  • Kouristus tulee 2 kertaa peräkkäin 24 tunnin aikana.                      
  • Lapsen tultua tajuihinsa esimerkiksi toinen käsi tai jalka on halvaantunut (lapsi ei kykene käyttämään kättä tai jalkaa).

Useimmat kuumekouristuskohtaukset eivät kuitenkaan ole lapselle vaarallisia, mutta harvoissa tapauksissa, kuten vaikeutuneen kuumekouristuksen yhteydessä, kohtaus saattaa vahingoittaa lasta.

Joka kolmas lapsi, jolla on ollut kuumekouristuskohtaus, saa myöhemmin uuden kohtauksen kuumeen yhteydessä. Tarkkaan ei tiedetä, miksi jotkut lapset saavat vain yhden kohtauksen ja toiset useita kohtauksia. Tiedetään kuitenkin, että mikäli ensimmäinen kohtaus ilmaantuu lapsen ollessa alle 15 kk:n ikäinen tai jos vanhemmilla tai sisaruksilla on ollut kuumekouristuksia, lapsella on suurempi riski saada useampia kouristuskohtauksia.

Toisin sanoen, jos lapsi on yli 15 kk:n ikäinen ensimmäisen kohtauksen ilmaantuessa, ja jollei vanhemmilla tai sisaruksilla ole ollut kuumekouristuksia, suurin osa näistä lapsista (9 lasta 10:stä) saa vain yhden kuumekouristuskohtauksen. Mikäli lapsi on alle 15 kk:n ikäinen ensimmäisen kohtauksen ilmaantuessa ja muilla perheenjäsenillä on ollut kuumekouristelua, yli puolet näistä lapsista saa uuden kuumekouristuskohtauksen.

Kuumekouristelevat lapset pääsevät iän mukana eroon sairaudestaan. Useimmat lapset eivät saa epilepsiaa. Kuumekouristus ei vaikuta lapsen älykkyyteen tai koulumenestykseen. Lapsi ei vahingoitu - pidemmälläkään tähtäimellä - vaikka kuumekouristus näyttäisikin rajulta.

Kotihoito

Pidä huolta, ettei lapsi vahingoita itseään kouristuksen aikana ja varmista, että lapsi pystyy hengittämään esteettömästi. Vaatteet kannattaa ottaa pois ja lapsi on hyvä viedä viileään ilmaan tai avata ikkunat kuumeen laskemiseksi. Kuumekouristus saadaan loppumaan erityisellä peräsuoleen annettavalla lääkkeellä (diatsepam). Lääke tehoaa muutamassa minuutissa. Lääkettä saa vain lääkärin määräämällä reseptillä. Vanhemmat voivat antaa samaa lääkettä ennalta ehkäisemään kouristuksia, kun lapsella on kuumetta yli 38.0º.  Ennaltaehkäisevää lääkitystä käytetään vain korkean riskiryhmän lapsilla (ks. aikaisempaa)

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos lapsella on vielä kuumetta.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Kun lapsi saa ensi kertaa kuumekouristuskohtauksen. Mikäli kuumekouristuskohtaus kestää yli 5 minuuttia. Mikäli lapsella tajuihinsa tultuaan on halvausoireita. Mikäli lapsella on kaksi kohtausta 24 tunnin aikana. Mikäli kouristus on toispuoleista.