Developed by

Malaria

Malaria on yksi maailman vakavimmista sairauksista. Malariaan kuolee vuosittan 2-3 miljoonaa ihmistä. Suomessa todettiin 38 malariatapausta vuonna 2000.

Malariaa esiintyy eniten Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa, ja se leviää hyttysten välityksellä. Malaria-alueelle matkustettaessa on tärkeää antaa lapselle ennaltaehkäisevää lääkitystä ja suojata hänet hyttysenpistoilta. Mikäli lapsen epäillään saaneet malarian, lääkäriin on otettava välittömästi yhteyttä.

On olemassa useita erilaisia malariaa ehkäiseviä lääkkeitä. Lääkkeen valinta riippuu monesta tekijästä, joten keskustele lääkärisi kanssa, mikä lääke sopii parhaiten juuri sinun lapsellesi. Malarialääkitystä voidaan antaa heti syntymästä lähtien.

Hyttyset liikkuvat ja pistävät tavallisesti vasta pimeän tultua, joten niiltä suojautuminen on erityisen tärkeää iltaisin ja öisin. Hyttysenpistoilta voidaan suojautua pitämällä peittäviä vaatteita, käyttämällä hyttyskarkotetta ja nukkumalla hyttysverkon alla.

Mikään malarialääkitys ei anna 100% suojaa malariaa vastaan. Jos epäilet lapsellasi olevan malarian, ota heti yhteyttä lääkäriin. Lääkitystä on muutettava tartunnan saatua, sillä ennaltaehkäisevät lääkkeet eivät riitä taudin parantamiseen. Malarian tärkein oire on kuume. Pienet lapset oireilevat kuitenkin usein epäselvemmin kuin aikuiset - alle puolivuotiaille ei välttämättä nouse ollenkaan kuumetta. He saattavat sen sijaan saada yskän ja ripulin. Alle puolivuotiaiden mukaanottamista malaria-alueille on täten syytä välttää.

Jos lapselle nousee selittämätön kuume kotiintulon jälkeen, lapsi on vietävä lääkärin tutkittavaksi. Malariakuume voi nousta jopa vasta 6 kuukauden jälkeen malaria-alueelta poistuttua.